Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Замість асоційованого членства Європа пропонує Україні повну економічну інтеграцію

Середа, 1 жовтня 2003, 12:23
Впродовж півроку Україні буде запропонований план дій щодо її взаємин з Європейським союзом, який передбачає повну економічну інтеграцію. Про це Комісар ЄС із питань розширення Гюнтер Ферхойген сказав після зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

За словами Ферхойгена, цей план передбачає повну інтеграцію України до економічних структур ЄС, повідомляє Українська служба ВВС. Водночас він сказав, що поки що зарано говорити про асоційоване членство України в ЄС.

"План дій" передбачатиме конкретні, кроки, цілі та часовий план повної економічної інтеграції України до ЄС. Він сказав також, що не бачить суперечності між цієї метою та входженням України до Єдиного Економічного Простору з трьома країнами СНД.

"У цьому "Плані дій" ми маємо визначити ті галузі, де ми можемо покращити нашу співпрацю", - сказав Ферхойген, - "Зокрема, ми можемо передбачити повну інтеграцію України до усіх економічних структур Євросоюзу. Це саме по собі є надзвичайно амбітним проектом, що вимагатиме неабияких зусиль обох сторін. Це стане чітким сигналом того, що Україна і ЄС не лише поділяють цінності і цілі, але й економічний потенціал, що гарантуватиме процвітання громадянам обох сторін".

Відповідаючи на питання журналістів, він сказав, що поки що немає розмови про асоційоване членство України в ЄС, яке б дало їй можливість стати повноправним членом організації в майбутньому. Наразі не передбачається зміни існуючих рамкових взаємин з ЄС, сказав Ферхойген.

Стратегія "ширшої Європи", яку було запроваджено минулого року для нових країн-сусідів ЄС, не передбачає членства ані для України, ані для Білорусі та Молдови, або країн Середземномор'я, які також входять до нової концепції.

І український міністр, і комісар ЄС відмовилися коментувати заяви Леоніда Кучми стосовно ЄС. Грищенко сказав, що Україна і надалі дотримуватиметься курсу на євроінтеграцію.

Водночас представники ЄС заявили, що хочуть бачити більший прогрес в економічному поступі України, в питанні контролю кордону та імміграції. А тому є сподівання, що саме ці питання домінуватимуть на саміті ЄС у Ялті наступного тижня.

Читайте також:

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування