Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Диктатор Лукашенко ізолює Україну від ЄС?

Середа, 1 жовтня 2003, 17:54
Інтенсивне співробітництво України з Білорусією в Єдиному економічному просторі може привести Україну до ізоляції від Європейського Союзу.

"Мені б не хотілося, щоби союз чотирьох узаконив політичну поведінку Лукашенка. Розвиток інтенсивного співробітництва, беручи до відома диктаторство білоруського лідера, міг би призвести навіть Україну до певної ізоляції з боку ЄС", - зазначив в інтерв'ю Українській службі ВВС депутат Європарламенту, співголова комітету парламентської співпраці "Україна-ЄС" Ян-Марінус Вірсма.

"Із Єдиним економічним простором склалася надзвичайно дражлива ситуація, - зазначив він. - Україні варто поводитися дуже обачно. Мені б не хотілося, щоби цей союз чотирьох підвищив вотум довіри й узаконив політичну поведінку Лукашенка".

На думку Вірсми, незалежна держава Україна "піддається потужному тиску з усіх боків". "Політика тут тісно поєднана з бізнесом, тому митний союз чи навіть зона вільної торгівлі в рамках "четвірки" може створити ситуацію, коли в економіці України тотально домінуватимуть російські компанії. Це може стати економічною узурпацією України Росією", - зазначив євродепутат.

Вірсма також сказав, що в ЄС "занепокоєні", але чекають "на дебати щодо ЄЕП у Верховній Раді".

Член Європарламенту також заявив, що якщо інший претендент на вступ до Євросоюзу - Молдова - виконає план дій, запропонований ЄС, країна може стати членом ЄС.

"Ті плани дій, які зараз пропонуються і Молдові, передбачають нову форму взаємин, ніж в угоді про партнерство й співробітництво. Якщо Молдова виконає такий план дій, після нього може бути угода про стабілізацію й асоціацію, яка пропонується іншим країнам, які є частиною Стабілізаційного пакту. Така угода вже може мати в собі перспективу членства", - зазначив Вірсма.

"Шлях Хорватії й Македонії міг би стати шляхом Молдови", - зазначив він і додав, що в "України шлях інший". "Але ми не повинні виключати можливість асоціації з Україною. Хоча асоціація буває різною. Асоційоване членство є в Марокко, але це не означає, що Марокко стане членом ЄС", - сказав Вірсма.

Разом із тим, він відзначив, що Україна для ЄС "важливіша від Молдови", оскільки країна "набагато більша" і відіграє "важливішу стратегічну роль у Європі". "Гадаю, Молдова вже зрозуміла, що Росія від неї занадто далеко, зручніше співробітничати з ЄС", - зазначив євродепутат.

Ян Вірсма також повідомив, що ЄС "обмірковує, як уможливити вільне пересування людей, які мешкають у прикордонних регіонах і мають сім'ї по той бік кордону, чи тих, хто мешкає в Україні, а працює, наприклад, у Польщі".

"Ми розробляємо дружню прикордонну політику, коли б візи видавалися на рік і не потрібно було б їздити за ними до Києва", - зазначив він.

За його словами, пропозиції видавати візи строком від 1 до 5 років, із якими можна буде подорожувати до 50 кілометрів від кордону з Євросоюзом, ще не обговорювалися. "Воно в компетенції Комітету з прав і свобод громадян. Ухвалювати остаточне рішення буде не Європарламент, а Рада міністрів ЄС, в компетенції якої прикордонні питання", - сказав Вірсма.

Читайте також:

Ян Вірсма: "Україні слід спочатку встановити демократію, а вже потім обирати зовнішньополітичну орієнтацію"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування