Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Справа Медведчука-молодшого": шоу мусить тривати

Середа, 1 жовтня 2003, 18:09
"Місцева справа немісцевого значення", як уже встигли назвати журналісти конфлікт навколо діяльності голови Львівської податкової Сергія Медведчука, отримала своє продовження в столиці. Наступного дня після виступу у Верховній Раді голови Львівської облради Михайла Сендака, в середу, обидві зацікавлені сторони дали прес-конференції у центральних інформаційних агенціях.

Сергій Медведчук, виступаючи в "Укрінформі" опівдні, виглядав – чи хотів виглядати – досить невпевненим. Натомість Михайло Сендак, що двома годинами пізніше з’явився в УНІАНі, мав "підкріплення" в особі двох депутатів парламенту від "Нашої України" – Петра Олійника та Олега Тягнибока.

До речі, Медведчук-молодший кілька разів запевнив журналістів, що не мав жодного бажання проводити прес-конференцію, однак просто змушений зробити це "з огляду на ситуацію, що склалася", і саме в Києві, оскільки центральні ЗМІ (на його думку) значно впливовіші на Львівщині, ніж місцеві мас-медіа.

Насправді те, що Медведчук діяв всупереч власній волі, може бути правдою, однак з інших причин. В усьому світі поширена практика, коли прес-конференція представників тієї чи іншої політичної сили "перебивається" іншою прес-конференцією, на якій опоненти цієї сили першими представляють свою точку зору з відповідних питань. В Україні, з огляду на специфіку присутності в інформаційному просторі СДПУ(о) і "Нашої України", така технологія просто напрошується на використання. Можливо, Сергій Медведчук отримав братню пораду з’їздити до Києва і поговорити з пресою. В такому разі він став ще однією, і далеко не найпомітнішою, жертвою інформаційних баталій, що розгорнулися у "Львівському протистоянні".

Найрезонанснішою заявою головного податківця Галичини, безумовно, стали слова про те, що йому та його колегам погрожують. За словами Медведчука-молодшого, мова йде про анонімні погрози телефоном, які почалися в ході конфлікту між обласною податковою та "Нашою Україною".

Крім того, за його ж словами, ще на початку конфлікту, коли обласна податкова зайнялася перевіркою компанії "Орлан-транс" (що входить до контрольованого членом "Нашої України" Євгеном Червоненком концерну "Орлан"), до Медведчука-молодшого телефонував Віктор Ющенко. За словами податківця, Ющенко сказав: "Не чіпайте моїх хлопців". Коли ж чиновник нібито відповів, що лише виконує закон, лідер "Нашої України" почав погрожувати йому заворушеннями мас: "Народний гнів вас змете".

Сергій Медведчук звинувачує у розгортанні політичної кризи на Львівщині винятково "Нашу Україну" і вбачає аж дві причини, через які ющенківці "чинять тиск на органи влади".

По-перше, це, як випливає із заяв Медведчука-молодшого, прагнення поставити всі політичні процеси в регіоні під "нашоукраїнський" контроль.

"Ці люди побачили, що дехто висловлює іншу думку, ніж та, що пропагується "Нашою Україною", і готові на все, аби повернути собі контроль над ситуацією", - заявив Медведчук.

Другу причину Сергій Володимирович вбачає у політичній боротьбі, спрямованій проти його брата Віктора Медведчука, глави адміністрації Кучми і, одночасно, головного в країні соціал-демократа (об’єднаного).

"Опоненти Віктора Медведчука побачили, що в Києві у них нічого не виходить, і вирішили піти до Львова", - вважає податківець.

В свою чергу, "нашоукраїнці", очевидно, зрозуміли усю невигідність політичного забарвлення конфлікту. Тому на своїй прес-конференції вони кілька разів повторили, що ніякої політики в протистоянні немає. Так, звинувачення у "телефонному тискові" Ющенка на податківців депутати вважають "цілком свідомою спробою" принизити їхнього лідера до рівня рядового чиновника від податків. Що ж, незалежно від того, чи дійсно були у суперників "НУ" такі плани, об’єктивно скандал ажніяк не додає балів саме "Нашій Україні".

Активні ж дії проти очолюваного Медведчуком-молодшим відомства та його особисто депутати пояснюють винятково необхідністю захищати інтереси підприємців, які, за їх словами, потерпають від "сваволі" львівських податківців, і навіть "боротьбою за демократію".

Зокрема, як заявив депутат від "НУ" Олег Тягнибок, податківці Львівщини нібито примушують бізнесменів не тільки давати їм хабарі, але й переказувати певні суми грошей на рахунки якихось "благодійних фондів", контрольованих СДПУ(о), і навіть прямо в осередки цієї партії. Більше того, за твердженнями Тягнибока, в регіоні склався цілий корумпований "клан", до якого входять представники податкової, митниці, правоохоронних органів та судді. Цей "клан", говорить депутат, займається відмиванням грошей, контрабандою, зловживанням повернення ПДВ й тому подібним "бізнесом".

Депутати заочно заперечили Сергієві Медведчуку, який заявив, що жодна перевірка не виявила порушень у роботі його відомства. За їх словами, Державна податкова адміністрація покриває дії корупціонерів, а Генпрокуратура намагається не реагувати на звернення про факти зловживань. Так, за словами Тягнибока, до комісії, яку відрядив на вимогу парламенту до Львова тоді ще голова ДПАУ Микола Азаров, було включено три депутати ( в тому числі і сам Тягнибок), однак до роботи їх допущено не було. Що дає підстави вважати перевіряючих "адвокатами Медведчука-молодшого".

В цілому, заочна дискусія, як і слід було чекати, велася не стільки про факти кримінального характеру, скільки про те, хто є "більшим демократом". Наприклад, нардеп Петро Олійник запевнив журналістів, що суперечка йде "не між Ющенком і Медведчуком, а між громадянським суспільством і феодально-олігархічною владою". В той же час Сергій Медведчук не без гумору висловив думку, що "Наша Україна" "приватизувала право на любов до України, однак любов до України не виключає сплати податків".

Серед численних згадок про давню кримінально-судову тяганину навколо НПЗ "Галичина", концерну "Орлан" та інших підприємств, чимало з яких контролюються близькими до "Нашої України" людьми, Сергій Медведчук обмовився і про дещо нове у справі "Кредит банк Україна". Ця установа, заснована польським "Кредит банком", наразі згортає свою діяльність в Україні, і деякі політичні сили вбачають причини цього саме в "свавіллі" податкової.

Медведчук повідомив, що, крім двох справ за фактами зловживань, переданих податковою до суду, незабаром буде також розпочато кримінальне переслідування персонально керівників банку. Однак потому, можливо, зрозумівши, що надто захопився викриттями, шеф галицьких податківців згадав про таємницю слідства і відмовився докладніше коментувати цю справу.

Цікаві аргументи Медведчук навів на доказ непричетності податкової до згортання польського бізнесу у Львові. На його думку, банк всього-на-всього є збитковим, в чому сам Медведчук переконався, оскільки податкова "вже рік" розслідує його діяльність. Чи може в Україні лишатися прибутковою фінансова установа, яку протягом року "трусять" податківці – питання риторичне.

У свою чергу, голова Львівської облради Михайло Сендак не зміг аргументовано заперечити закидів у недемократизмі і пояснити, як узгоджується з ідеалами демократії термінове звільнення кількох голів комісій облради, які виступили проти прийняття звернення з критикою Єдиного економічного простору. "Це було колективне рішення, і воно готувалося давно", - стисло прокоментував Сендак.

В той же час він активно розкритикував інше звільнення – чотирьох голів райадміністрацій, які, будучи одночасно депутатами облради, виступили проти ЄЕП. Цікаво, що пан Сендак абсолютно не схильний звинувачувати в цьому президента, який і підписав відповідні укази. На його думку, Кучмі необхідно просто "повідомити правду, а не викривлену інформацію, яку дають йому Медведчуки". З цією метою, стверджує Сендак, він буде добиватися зустрічі з "гарантом". Поки що це йому не вдалося – як упевнений голова Львівської облради, через інтриги того ж таки Медведчука (старшого).

Не підлягає сумніву, що "Львівське протистояння" матиме продовження, в тому числі і на загальнонаціональному рівні. Навряд чи Медведчуку-молодшому "світить" відставка – це було б не за правилами нинішньої влади (до речі, голова львівських податківців – "рекордсмен" Галичини з утримання крісла серед чиновників такого рангу, лише губернаторів він "пережив" уже чотирьох). Однак навіть переведення його до іншої області (як це зазвичай практикується), безумовно, буде розцінено його суперниками як перемога.

В той же час, кожен день конфлікту завдає збитків іміджеві "Нашої України", та й самого Ющенка – враховуючи тональність, із якою ці події подаються в більшості центральних ЗМІ, контрольованих тим же Медведчуком (але старшим). І, можливо, вже скоро "нашоукраїнцям" доведеться думати не про перемогу, а про те, щоб вона не стала пірровою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування