КОЛІНЬКО ЗАПРОПОНУВАЛА КУЧМІ ЗВІЛЬНИТИ ПІСКУНА

Середа, 29 жовтня 2003, 13:46
Координаційний комітет у боротьбі з оргзлочинністю і корупцією при президенті України запропонував голові держави звільнити з посади генерального прокурора України Святослава Піскуна.

Таке рішення комітет ухвалив на засіданні в середу, повідомила на брифінгу голова комітету Ольга Колінько, передає Інтерфакс-Україна.

"За допущені серйозні порушення вимог чинного законодавства і за безчесні вчинки запропонувати президенту в порядку статті 106 Конституції України звільнити з посади генпрокурора Святослава Піскуна", - процитувала вона рішення комітету.

Як повідомив заступник голови комітету Валерій Цвигун, за таке рішення проголосували всі присутні на засідання члени комітету (17 з 21). "Ніхто не проголосував проти, ніхто не мав іншої думки", - підкреслив він.

Цвигун нагадав, що до складу комітету входять голови СБУ, МВС, ДПАУ, міністр юстиції і ряд вищих посадових осіб.

Зачитуючи мотивацію рішення комітету, Колінько підкреслила, що Піскун "удався до надмірної політизації органу в цілому і створення власного політичного іміджу". "Допущені ряд порушень, що завдають шкоди авторитетові прокуратури й у цілому державі", - сказала вона.

За словами Колінько, у Генпрокуратурі мають місце факти зволікань у розслідуванні кримінальних справ про злочини в сфері економіки. "З надуманих мотивів з інших правоохоронних органів вимагаються справи зі значними сумами завданих збитків, що або затягуються, або закриваються", - сказала вона.

Аналогічна ситуація з вимогою Генпрокуратури виконавчого провадження, що унеможливлює своєчасне виконання рішень з майнових суперечок.

Колінько підкреслила, що Піскун "навіть не виконує" укази президента, зокрема, за результатами виїзду комітету у Львівську й Одеську області. Генпрокурор також не виконує вимоги законодавства з прийому громадян, додала вона.

"В умовах обмеженого фінансування (генпрокурор) удався до використання на свій розсуд бюджетних коштів", - сказала Колінько.

Зокрема, вона повідомила, що українській прокуратурі було виділено при сприянні президента 26 млн. грн. на збільшення штату працівників прокуратури на 1380 чоловік для підтримки державного обвинувачення в судах.

"Використавши ці кошти на інші нестатки, Піскун знову звертається до президента про виділення даної суми на ці ж самі цілі", - сказала голова комітету.

"Піскун зробив ряд безчесних учинків з використанням службового становища в особистих цілях", - сказала Колінько.

За її словами, без оформлення відпустки в другій половині 2002 року Піскун відпочивав у Криму, Об'єднаних Арабських Еміратах, гірськолижному курорті в Альпах - всього 29 днів. За цей час він одержав 5 тис. грн. зарплати, у тому числі за інтенсивність роботи і за виконання особливо важливих доручень.

Колінько заявила, що Піскун через підлеглих йому працівників апарату Генпрокуратури "примушував прокурорів областей ухвалювати незаконні рішення по кримінальних справах" і з інших питань.

Зокрема, Піскун примусив прокурора Сумської області в обхід законного порядку організувати відправлення залізничним транспортом 100 автомобілів "Жигулі"; доставку в Україну з Росії 5 вантажівок з товарами китайського виробництва по 50 тонн кожна; доставку на фірму "Рекон" трьох вагонів різних консервів, двох вагонів з цукром, 40 автомобілів іноземного виробництва.

За словами Колінько, подібні факти мали місце й в інших регіонах держави.

Вона повідомила, що з інформацією про такі факти в комітет зверталися як діючі, так і звільнені прокурори областей.

Як відзначив Цвигун, прокурори областей повідомляють, що генпрокурор не приймає їх особисто, а усе переклав на своїх заступників, оскільки "проблеми в областях його не хвилюють". У той же час генпрокурор особисто викликає обласних прокурорів, щоб дати різного роду доручення, у тому числі "допомогти тій чи іншій комерційній структурі".

Цвигун додав, що сьогодні Генпрокуратура фактично "перетворилася в бізнес-структуру".

Він підкреслив, що Піскун усе більше приділяє уваги власному політичному іміджеві, з'являючись на телебаченні та виголошуючи заяви про успіхи Генпрокуратури, яких насправді немає.

Відповідаючи на питання журналістів, Колінько повідомила, що комітет ухвалив рішення створити міжвідомчу комісію з ревізії тих кримінальних справ, що були відкликані Генпрокуратою і з різних причин закриті.

Вона також відзначила, що дії Піскуна не сприяють зміцненню співробітництва між правоохоронними органами. За її словами, Піскун "без визначених законом підстав" скасував 24 жовтня засідання колегії Генпрокуратури, мотивуючи це тим, що на нього не приїхали керівники МВС, СБУ і Координаційного комітету при президенті.

При цьому, нагадала Колінько, на скасовану колегію зібралися прокурори всіх областей і були присутні заступники глав МВС, СБУ і Координаційного комітету.

Таким чином, підкреслила вона, Піскун не взяв до уваги загублений час колег і витрату бюджетних коштів.

Як повідомлялася, раніше Колінько звинувачувала Піскуна в тому, що він проігнорував вимогу президента звільнити прокурора Одеської області Михайла Косюту.

Також Колінько заявила, що Піскун здійснює прикриття бізнесу своєї дочки Тетяни Іващенко. Генпрокуратура спростувала ці обвинувачення.

Читайте також:

Медведчук підводить риску під кар'єрою Піскуна?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News