Україна – теля, яке ссе двох маток – ЄС та ЄЕП, вважає Тігіпко

П'ятниця, 3 жовтня 2003, 12:29
На думку голови Національного банку України Сергія Тігіпка, із приводу створення Єдиного економічного простору є "певний комплекс неповноцінності" у деяких українських політиків.

"Ми не тільки граємо тут в політичні ігри, але, тут є і певний комплекс неповноцінності у деяких із наших політиків, деяких наших адміністраторів того чи іншого рівня. Ми боїмося переговорів, ми боїмося Росії", - сказав Тігіпко у прямому ефірі радіо "Свобода".

Він також вважає нормальним бажання росіян створити у рамках Єдиного економічного простору зону вільної торгівлі, митний союз та наднаціональний орган.

"Я вважаю, що росіяни будуть відстоювати свою позицію, яка буде в тому, що вони хотіли б мати і зону вільної торгівлі, і митний союз, і наддержавний орган, і 80% голосів в цьому наддержавному органі, і енергоносії за світовими цінами, а своїм споживачам - енергоносії за цінами внутрішніми", - сказав він.

"Але це бажання росіян. І я їх можу зрозуміти – вони за свій інтерес борються. А є бажання українців. Якщо ми скажемо, що ми проти цього, то не буде ніякої інтеграції, і ЄЕПу теж не буде", - застеріг Тігіпко.

На його думку, "зона вільної торгівлі дуже вигідна Україні". "І безумовно, зараз основна проблема, після ратифікації українським парламентом, на стороні Росії", - сказав Тігіпко і додав: "Якщо ми не почнемо з такого рівня інтеграції ми далі не зрушимо з місця".

Однак на його думку, перший крок інтеграції "треба робити не таким широким, скажімо, як митний союз".

У розмові з журналістами Тігіпко повідомив, що в України є "переваги" в ЄЕП. "Ми маємо 17,5% експорту до Росії, при чому, це найкращий експорт у нас: машинобудування – на першому місці, на другому місці – переробка сільського господарства, на третьому - метал. Це не завжди беруть інші ринки. Ми маємо критичний імпорт звідти трошки дешевший як світові ціни (а це – 36,7%). Тому тут є і переваги наші", - сказав голова НБУ.

Разом із тим, голова НБУ заявив, що "сьогодні для нас більш важливий ринок ЕС". "Уже сьогодні ми експортуємо в країни ЄС і десять країн-кандидатів 33,3% нашого експорту. І імпорт складає 30,3%. Тобто, безумовно, якщо говорити про перспективу, нам краще мати гарні стосунки з ЄС", - заявив він.

Відповідаючи на питання, Тігіпко нагадав українську приказку: "Розумне теля двох маток ссе". "І якщо ми можемо знайти і там свій інтерес, і там свій, чому б не знаходити його?" – запитав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування