Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Переваги розширення Євросоюзу Україні пояснить Йошка Фішер

П'ятниця, 3 жовтня 2003, 13:04
Розширення Європейського союзу на Схід принесе Україні більше здобутків, ніж втрат.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" посол Єврокомісії в Україні Норбер Жустен.

За його словами, поки що єдиним негативом від майбутнього розширення було запровадження Польщею з 1 жовтня візового режиму з Україною.

Проте з приєднанням Польщі з'явиться один негайний позитив для України, оскільки сьогодні митний тариф поляків становить 9 відсотків, а буде, як скрізь у Європі, 4 %.

"Ми переконані що розширення ЄС до кордонів з Україною принесе їй більше здобутків, ніж втрат. Україна стане сусідом величезного внутрішнього ринку з населенням 450 мільйонів. Ми пропонуємо Україні концепцію сусідства та збільшення фінансової допомоги прикордонним областям", - сказав Жустен.

Втім, деякі експерти наголошують, що запровадження євростандартів у Польщі обмежить доступ туди українських автоперевізників та авіації.

Окрім того, - каже економіст Ярослав Жаліло з Центру стратегічних досліджень, Україну можуть підштовхнути облаштувати на своїй території табори для фільтрації тих небажаних мігрантів чи біженців, які сьогодні йдуть потужним потоком до Європейського союзу.

Наслідки розширення ЄС будуть темою саміту "Україна-ЄС" у Ялті 7-8 жовтня, а також візиту до України міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера. Щоправда, безпосереднім приводом для візиту Фішера буде відкриття тижня німецької культури в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування