Томенко перевірить, чи займає Оксана Марченко цілий поверх в УТ-1

П'ятниця, 3 жовтня 2003, 15:48
Національну телекомпанію України необхідно поставити під парламентський контроль, заявляє глава комітету з питань свободи слова та інформації парламенту Микола Томенко.

Таку думку він висловив, виступаючи в п'ятницю в парламенті в ході розгляду звіту президента НТКУ, глави Держкомітету з телебачення й радіомовлення і тимчасово в.о. голови Держкомітету телебачення й радіомовлення про хід виконання постанови парламенту про порядок висвітлення роботи 4-ої сесії Верховної Ради.

За словами Томенка, "на сьогоднішній день потрібно порушувати питання не про висвітлення, а про долю Національної телекомпанії".

Він також відзначив, що парламент повинен створити слідчу комісію разом із журналістським страйкомом, провести зустрічі з журналістським колективом компанії, перевірити фінансовий стан і прийняти рішення, що стосується статусу НТКУ.

"Ми перевіримо разом із страйкомом, хто орендує приміщення, тому що преса пише, що "1+1" на двох поверхах, Оксана Марченко - на одному поверсі", - відзначив глава комітету.

Томенко також підкреслив, що НТКУ взяла повністю назву програми Верховної Ради, що раніше вироблялася телекомпанією Верховної Ради, але "це абсолютно інша програма з іншою логікою і концепцією, що нібито висвітлює діяльність парламенту".

Він відзначив, що, готуючись до розгляду цього питання, у п'ятницю замовив моніторинг висвітлення діяльності парламенту за останній тиждень. За словами депутата, ситуація, виходячи з отриманих даних, виглядає таким чином, що в Україні "є чотири галузі влади: одна - президент, друга - уряд, третя - парламент і четверта - СДПУ(О)".

Томенко відзначив, що за кількістю повідомлень президент України Леонід Кучма знаходиться на першому місці, СДПУ(О) - на другому, уряд - на третьому, а парламент - на четвертому.

За його словами, останніми днями складається "дивна ситуація", оскільки кількість прямих синхронів глави Львівської обласної податкової адміністрації Сергія Медведчука зрівнялася з кількістю синхронів президента України.

Глава комітету підкреслив, що готовий з цифрами на руках говорити про те, що на сьогоднішній день в інформаційній політиці не існує не те, що стандартів Ради Європи, немає елементарного виконання норм закону про телебачення й радіомовлення.

Говорячи про сформований конфлікт між парламентом і НТКУ з приводу фінансування, Томенко повідомив, що його комітет не затвердив бюджет НТКУ на майбутній рік, і має намір звернутися до бюджетного комітету парламенту з проханням призупинити вирішення цього питання.

За його словами, причина в тому, що в комітет не надійшли документи про суми прибутку НТКУ від реклами й оренди приміщень.

"Якщо голова Верховної Ради заборонений на НТКУ, не опозиція, про нього можна говорити або критично, або нічого не говорити, коли всі події у Верховній Раді коментують два-три чоловіки, то про що ми говоримо, яке висвітлення?", - відзначив Томенко.

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування