Поки Кучма буде президентом, Україну в ЄС не запросять

Субота, 4 жовтня 2003, 15:14
Голова делегації Європарламенту по зв'язках з Україною, Білорусією і Молдовою Ян Вірсма вважає, що за нинішньої влади в Україні Європейський Союз не стане пропонувати Києву членство в ЄС.

"Ми не будемо робити цього доти, поки ваша країна не буде готова для реформ. А нинішня правляча верхівка в Україні не зацікавлена у цих реформах, оскільки не хоче позбавитися своїх посад і грошей. Справжні реформи, істинна демократія їх не цікавлять", - заявив Вірсма в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Україна не може вважатися зараз незалежною державою у повному розумінні цього слова, оскільки її правляча верхівка не у змозі нічого зробити для незалежності вашої країни і нездібна чинити опір тиску Росії.

Ці люди не у змозі розвивати міцну демократію з міцною ринковою економікою, забезпечити прозорість політики для суспільства, залучити іноземних інвесторів. А якщо відсутні всі ці атрибути, то про яку незалежність може йти мова?", - підкреслив він.

Вірсма також вважає, що українська "правляча верхівка повинна якимсь чином послати сигнал у бік Брюсселя про те, що вона дійсно готова провести реформи". "Мені здається, що ми стараємося залишити для України дверей в Європу відкритими. І я думаю, що для України було б краще йти шляхом, який обрала для себе Польща", - підкреслив він.

"Зараз легко звинувачувати Брюссель і говорити, що це через його позицію Україна зараз дивиться в іншому напрямі", - сказав Вірсма. Він додав, що якби Україна "була дійсно готова до реформ і переконала б нас, що вона буде діяти так само, як, наприклад, Польща протягом останніх десяти років, то і реакція Брюсселя була б зовсім іншою".

При цьому голова делегації Європарламенту висловив думку, що в Європі "не проти зони вільної торгівлі між Україною і Росією за умови, що обидві країни будуть членами СОТ".

Однак, на його думку, якщо ця короткострокова політика поглиблення економічних і політичних зв'язків з Росією й іншими країнами "зашкодить більш віддаленим перспективам торгівлі й економічних відносин з Євросоюзом", то "Україна зробить велику помилку".

Вірсма застеріг від реалізації "чорного сценарія", згідно з яким Україна може стати "частиною об'єднання, що перебуває під домінуючим впливом Росії".

З урахуванням ролі України, зі слів Вірсми, існує дві можливості для розвитку Європи. "Перша з них полягає у тому, що у майбутньому ми зможемо мати справу з розширеним Європейським союзом і цілим рядом держав, які у перспективі, не завтра, але також можуть стати членами ЄС", - сказав він.

Згідно з іншим варіантом, вважає Вірсма, "вийде два блоки держав: перший - Європейський союз у своєму розширеному складі, включаючи країни Балканського півострова і Туреччину, інший же блок буде перебувати під домінуючим впливом Росії".

На думку європарламентаря, Україна тут грає ключову роль. "Якщо ваша країна стане частиною об'єднання, що перебуває під домінуючим впливом Росії, то відбудеться реалізація так званого "чорного сценарія", - відзначив він.

Вірсма також повідомив "гарячу" новину. Під час зустрічі з Кучмою, він спитав, чи буде президент працювати під час "передвиборчої гонки перед президентськими виборами у наступному році" з європейськими спостерігачами. І "слідувати тим рекомендаціям, які були викладені у звіті місії міжнародних спостерігачів в Україні за результатами попередніх виборів".

"Я знаю, що ваш уряд критично поставився до Ради Європи. Але я сказав президенту, що дуже важливо, щоб ми раніше почали співпрацю з підготовки до виборів", - відзначив Вірсма і повідомив, що Кучма відповів: "Ви вже запрошені".

"І ми маємо намір скористатися цим запрошенням", - заявив Вірсма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування