Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДО ВИБОРІВ 2004 ВЕСЬ УКРАЇНСЬКИЙ ІНТЕРНЕТ СТАНЕ ПРОКУЧМОВСЬКИМ?

Понеділок, 6 жовтня 2003, 12:20
Урядові України вдасться домогтися передачі адміністрування інтернет-домена .ua, - вважає заступник голови Держкомітету зв'язку й інформатизації України Олег Проживальський.

"У нас зараз створена спеціальна організація, що буде займатися адмініструванням домена. Вона створена так: 50% - це урядові структури, 50% - це асоціації, що очолюють інтернет-провайдерів", - заявив він у неділю в інтерв'ю програмі "Діловий світ. Тиждень" на Першому Національному телеканалі України.

У той же час він відзначив, що створення цієї організації підтримали не всі асоціації провайдерів: "є деякі, котрі стоять в опозиції, але більшість туди ввійшли, і цей орган буде створений", - відзначив заступник голови Держкомзв'язку.

"Ми не хочемо, як говорять, узурпувати владу в цьому, але уряд повинен брати в цьому участь. Ми хочемо також тільки відслідковувати, щоб були загальні інтереси враховані при розподілі цього ресурсу", - заявив Проживальський.

Як раніше повідомляло агентство, у липні уряд підтримав ініціативу СБУ й Держкомзв'язку і своїм розпорядженням №447 від 22 липня "Про адміністрування домена ".ua" поклав функції адміністрування на "Український мережний інформаційний центр" (УСІЦ).

У створенні цього центру, крім держорганів, взяли участь Асоціація учасників ринку інтернет України (АУРІУ), що поєднує близько 40 невеликих регіональних інтернет-провайдерів, Українська інтернет-асоціація (УНІА), що поєднує шість київських провайдерів, переважно державних (у тому числі "Укртелеком" і належні йому "Утел" і "Інфоком"), а також асоціація операторів телефонного зв'язку "Телас".

Створення УСІЦ супроводжувалося скандалом: найбільша провайдерська асоціація ІнАУ, що поєднує 70 учасників ринку, у тому числі великих інтернет-провайдерів, що брала участь у переговорах про створення такого центру, заявила, що в УСІЦ не відбиті належним чином ні інтереси держави, ні громадськості.

ІнАУ разом із найбільш масовою громадською організацією "Українське інтернет-співтовариство" (УІС) і технічним адміністратором домена .ua ТОВ "Хостмастер" утворила наглядову раду домена .ua, що є координуючим органом домена.

Члени наглядової ради запросили держоргани взяти участь у діяльності по координації домена .ua, однак одержали відмову.

ТОВ "Хостмастер оскаржило розпорядження уряду в господарському суді Києва. чергове засідання суду має відбутися поточного тижня.

Домен .ua був делегований міжнародною організацією IANA (пізніше перейменованою в ICANN) українським громадянам Дмитрові Кохманюку й Ігорю Свиридову в 1992 році в інтересах всього українського інтернет-співтовариства. До 2001 року домен розвивався ентузіастами, об'єднаними в українську групу координації мережі (UA NCG), що у 2001 році заснували ТОВ "Хостмастер".

Починаючи з 2001 року про свої претензії на домен почала заявляти українська держава.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...