Для сварок із Путіним у Кучми є МЗС

Понеділок, 6 жовтня 2003, 13:10
Президент України Леонід Кучма негативно ставиться до ситуації з будівництвом російською стороною дамби в Керченській протоці, однак не схильний шукати тут політичний підтекст.

У понеділок в інтерв'ю журналістам у Сімферополі Кучма підкреслив, що ставиться до цієї ситуації "як до непорозуміння, а не до політики".

На питання, чи не може призвести ця ситуація до прикордонного конфлікту, президент сказав: "Я це відкидаю, тому що не вірю і ніколи не повірю (у це - ІФ)".

Він нагадав, що після початку робіт у Керченській протоці російською стороною Міністерство закордонних справ України направило відповідну ноту Москві, була зроблена також відповідна заява.

Кучма відзначив, що в понеділок у Москві міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко проведе зустріч із російським прем'єром Михайлом Касьяновим, а також із главою МЗС Росії Ігорем Івановим у зв'язку із ситуацією в Керченській протоці.

"Я думаю, що ми залагодимо цю ситуацію", - заявив Кучма.

"Хоча ви знаєте, слабко віриться, що це бажання місцевої влади (Краснодарського краю, РФ - ІФ). Такі речі за всіма міжнародними законами робляться зовсім по-іншому", - додав президент.

За словами Кучми, необхідно провести відповідні консультації між двома сторонами. "Будемо вважати, що це якесь непорозуміння, що швидко з'ясується", - знову відзначив він.

На питання журналістів, чи була особиста розмова з президентом Росії Володимиром Путинім про цю ситуацію, Кучма заявив: "Я вважаю, що для цього в мене є МЗС, що відповідним чином повинен діяти, тому що якщо всі питання розглядати тільки на рівні президентів, то ви знаєте, скільки багато структур можна ліквідувати".

На питання про те, як він сприйняв ці дії російської сторони, президент України сказав: "Негативно".

На запитання, чи не може ця ситуація перешкодити подальшому врегулюванню питання про україно-російський кордон в Азовському морі і Керченській протоці, що до кінця поки не урегульоване, Кучма нагадав, що на одній з останніх зустрічей, що відбулася на острові Бирючий в Азовському морі, це питання було одним із головних.

"Я не хотів би пов'язувати (цю ситуацію - ІФ), але поки думки в нас протилежні. Вони говорять - по дну (проводити кордон - ІФ), а ми говоримо - по поверхні. Ви ж розумієте, це питання судноплавства, і зони відповідальності, і потім є ж міжнародне право", - сказав президент.

Відповідаючи на питання, чи не може бути так, що росіяни в такий спосіб стимулюють рішення питання по морському кордону, він підкреслив: "Мені трохи смішно. Якщо дивитися на географічну карту Росії - хіба їм чогось не вистачає?"

Як повідомлялося, МЗС України направив Росії ноту з приводу будівництва дамби в Керченській протоці, що повинна з'єднати український острів Коса Тузла з російським берегом Таманськ півострова. Будівництво почалося 29 вересня і на сьогодні вже побудоване 1,5 км дамби шириною 30 метрів. Відстань до української території залишається близько 2,5 км. За даними МЗС України, довжина острова Коса Тузла складає близько 6,5 км, і на ній знаходяться пансіонати українських підприємств. Територія Тузли є українською, і дії російської сторони є однобічними. У Керченській протоці проходить державний кордон. Він був установлений відповідно до законодавства СРСР. Пізніше це було підтверджено Україною й Росією.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Росія хоче, щоб Грищенко підкорявся у питаннях міжнародної політики

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив обмеження консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
12:34
Україна та Бразилія планують розширити торговельні відносини
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
Усі новини...