Єрмілов: ЄЕП знищить український ПЕК

Понеділок, 6 жовтня 2003, 17:47
Вступ України до ЄЕП збільшує ризик згортання вітчизняної вугільної галузі. Про це заявив міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов на засіданні парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу в понеділок.

Міністр назвав дві основні причини згортання галузі при вступі до ЄЕП.

По-перше, вважає міністр, українське вугілля, яке коштує $30-32 за тонну, не буде мати ринків збуту ні в РФ, ні в Казахстані, оскільки в цих країнах вугілля дешевше, бо видобувається дешевшим відкритим способом.

За даними міністра, Україна закуповує російське вугілля за ціною близько $27,5 за тонну з урахуванням витрат на транспортування.

По-друге, у разі об'єднання енергосистем і вільного перетоку електроенергії з РФ до України буде йти дешева електроенергія, яка виробляється, зокрема, на природному газі, вартість якого в РФ значно нижче, ніж в Україні.

Це поступово призведе до витіснення з ринку вітчизняної теплової генерації, яка є основним споживачем українського вугілля.

Тому Україні при вступі до ЄЕП необхідно розробити заходи по захисту вітчизняної вугільної галузі й енергетики.

І, навпаки, як відзначає Єрмілов, у разі вступу до ЄС і відкриття європейських ринків Україна зможе експортувати своє енергетичне вугілля, оскільки в Європі вартість цієї продукції значно вище української.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...