Солана, як і раніше, ставить Україну в один ряд із Молдовою і Білорусією

Вівторок, 7 жовтня 2003, 13:01
Глава комітету з євроінтеграції Верховної Ради Борис Тарасюк вважає, що у ставленні ЄС до України відсутні зрушення у позитивний бік.

Тарасюк послався на доповідь верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єра Солани, із якою він виступив на конференції Європарламенту і національних комітетів європейських справ країн-членів ЄС і кандидатів до вступу. В роботі конференції у якості запрошеного бере участь Тарасюк.

За словами Тарасюка, у доповіді Солани Україна і далі згадується в контексті політики ЄС разом з Молдовою й Білоруссю. При тому в доповіді не робиться різниці між цими державами.

"Напрошується висновок, що навряд чи можна очікувати в ході зустрічі в Ялті 7-8 жовтня серйозних зрушень у позиції ЄС щодо України", - сказав Тарасюк.

"Це є результатом розбіжностей між деклараціями з боку української влади і конкретними справами. А також — результатами непослідовності в реалізації курсу на європейську інтеграцію", - додав український депутат.

У своєму виступі Солана високо оцінив роль України у європейських справах. Зокрема він сказав, що Україна є фундаментальною для європейської стабільності і стратегічно дуже важливою країною.

Він також пригадав саміт СНД у Ялті та підписання президентами чотирьох країн угоди про ЄЕП. "ЄС має проаналізувати дану угоду з точки зору її власних економічних і політичних інтересів", - вважає Солана.

Верховний представник ЄС висловив сподівання, що президентські вибори в Україні 2004 року відбудуться згідно з європейськими стандартами, повідомляє прес-служба Тарасюка.

Між тим радіо "Свобода"
зазначає, що напередодні саміту Україна-ЄС в Ялті Європейська комісія оприлюднила комюніке.

У документі мовиться, що Європейський Союз сприятиме зміцненню двостороннього стратегічного партнерства і сприятиме отриманню Україною якнайбільшої користі від розширення Євросоюзу.

Європейські аналітики вважають, що нинішнє комюніке ЄС стосовно України є значно м'якшим у порівнянні з попередніми заявами ЄС на адресу офіційного Києва.

Проте Євросоюз знову нагадує Україні, що подальші відносини ґрунтуватимуться на дотриманні міжнародних цінностей: на засадах ринкової економіки, верховенстві закону, дотриманні принципів демократії, зокрема в царині свободи преси.

Під час брифінгу в Єврокомісії речник комісаріату у справах зовнішньої політики Дієго де Ов'єда прокоментував створення ЄЕП: "Все залежить від самої України, її власного вибору, до яких угруповань вона бажає приєднуватись. Але у зв'язку з її проєвропейськими настроями Україна мусить довести, що це не суперечить її прагненням вступити до Світової організації торгівлі та подальшої інтеграції у Європейський Союз".

Під час саміту в Ялті сторони обговорять також долю нафтопроводу "Одеса–Броди". ЄС особливо зацікавлений у цьому проекті, сказали представники Євросоюзу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування