Лобіст Медведчука у США не бачить проблем для американців у Львові

Вівторок, 7 жовтня 2003, 13:08
Рівень корупції в Україні почав знижуватися, вважає президент Українсько-американської бізнес-ради Кемптон Дженкінс.

Питання боротьби з корупцією, надання Україні статусу держави з ринковою економікою та зняття поправки Джексона-Веніка щодо імпорту українських товарів Дженкінс назвав основними у переговорах Віктора Януковича з американськими урядовцями, повідомляє радіо "Свобода".

Під час перебування у Вашингтоні Янукович планує зустрітися із самим Дженкінсом.

Порушуючи проблему корупції у вищих урядових колах України, Дженкінс зазначив, що це є традиційною проблемою у відносинах США з багатьма іншими державами. Разом з тим, він підкреслив, що не знає нічого про зв’язки глави українського уряду із Ринатом Ахметовим, якого Дженкінс назвав олігархом.

Він також відзначив, що рівень корупції в Україні, за даними ЄБРР та Світового Банку, останнім часом почав знижуватися. А американські компанії не стикалися із проблемами у відносинах із податковою адміністрацією у Львові чи інших містах України.

"Наші корпорації займаються бізнесом у цілому світі й вони розглядають Україну, як привабливе місце для ведення бізнесу. Я не можу говорити про кожну окрему компанію чи їх досвід у Львові. Якщо податківці і здійснювали тиск на бізнес там, я не отримував жодних скарг. І американські корпорації обов’язково повідомили б про це", - відзначив експерт.

Дженкінс згадав також про зернову кризу в Україні і назвав помилковою реакцію українських урядовців на неї. Разом із тим, він відзначив і деякі досягнення Віктора Януковича на посаді прем’єр-міністра.

"У порівнянні з попередніми главами урядів, він був досить сильним. Йому вдалося здійснити реформу податкової системи в Україні. Дуже складний з політичної точки процес, який завершився встановленням єдиного 13% податку на доходи. Це стимулюватиме продуктивність української економіки, і йому треба віддати належне за це. Але я не знаю, який вплив він має на українське сільське господарство", - сказав аналітик.

Дженкінс вважає також, що одним з найважливіших питань на порядку денному переговорів Віктора Януковича з американськими урядовцями буде участь українських компаній у відбудові Іраку.

Він знає, що українська сторона вже зверталася до американських компаній із запитами про можливі контракти в Іраку. Однак, про відповідь американців можна буде дізнатися вже від українського прем’єра.

Серед інших важливих питань Дженкінс назвав невдоволення Америки збереженням торговельних бар'єрів для американської курятини, які США вважає дискримінаційними.

"Третє питання – традиційна проблема порушення інтелектуальних прав, тобто незаконний запис аудіо та відео продукції, що становить значну проблему для нашої музичної індустрії", - сказав він.

Дженкінс погодився, що ці проблеми знаходяться на порядку денному двосторонніх відносин вже досить довгий час і призвели до охолодження економічних зв'язків. Однак він висловив сподівання на те, що хоча б одне з цих питань буде вирішене під час візиту Януковича до США.

P.S. від УП. Кемптон Дженкінс, крім роботи в Українсько-американській бізнес-раді, є співробітником PR-агентства "АПКО" і виступає одним із лобістів Медведчука й Суркіса у США.

Читайте також:

Янукович зустрінеться з Чейні та побуває на цвинтарі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...