СДПУ(о) не потрібні референдум з політреформи і пропорційні вибори

Вівторок, 7 жовтня 2003, 13:34
Голова Союзу юристів України, народний депутат від СДПУ(о) Валерій Євдокимов упевнений, що в Україні немає необхідності в проведенні референдуму з питань політичної реформи.

"У нашій державі ці події відбуваються, скажемо м'яко, не дуже демократично, і сьогодні результати референдуму можуть бути як позитивними, так і негативними - у залежності від того, як готується цей референдум, хто його готує і які сили підтримують питання, поставлені на референдумі", - заявив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він також вважає, що "сьогодні можна жити і при тій Конституції, що є, головне - щоб виконувалися закони". "А коли закони не виконуються, то чи будуть референдуми чи зміни до Конституції - країна залишиться в тім стані, у якому вона є", - заявив депутат.

Він також підкреслив, що в Україні "права громадян дуже добре захищені Конституцією, але вони ж не виконуються".

Разом із тим, Євдокимов упевнений, що політична реформа в Україні необхідна. Тому Союз юристів України виступив з ініціативою про проведення Українського громадського форуму для обговорення реформи. Результати такого обговорення будуть спрямовані у Верховну Раду.

Євдокимов вважає, що питання про проведення виборів у парламент на пропорційній основі необхідно відкласти на 4 роки - до наступних виборів. "Сьогодні вкрай необхідно залишити змішаний принцип 50х50, оскільки введення виборів на пропорційній основі може викликати непорозуміння в суспільстві", - підкреслив він.

Останні парламентські вибори в Україні відбулися навесні 2002 року. Термін повноважень Верховної Ради - 4 роки. По чинному законодавству 225 народних депутатів обираються за партійними списками (загальнодержавний багатомандатний округ), ще 225 - в одномандатних (мажоритарних) округах.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...