"Одеса-Броди" не витримає конкуренцію з іншими маршрутами?

Вівторок, 7 жовтня 2003, 18:18
Україна для залучення казахської нафти в трубопровід "Одеса-Броди" повинна запропонувати її власникам більш привабливі умови, ніж інші покупці, однак такий сценарій малоймовірний.

Таку думку висловив посол України в Казахстані Василь Цибенко в інтерв'ю газеті "Голос України" у вівторок.

Такий песимістичний прогноз для України він пояснює поруч факторів: завершенням будівництва, що очікується вже в 2004 році, нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан потужністю 50 млн. тонн на рік і розширенням у Казахстані діяльності Китайської національної нафтової корпорації, що заявила про намір побудувати нафтопровід у Китай.

Цибенко також нагадав, що сьогодні основними експортними напрямками казахської нафти є російська нафтотранспортна система, Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), морські маршрути Актау-Баку, Актау-Махачкала, Актау-Нека (Іран) і залізничні постачання в Китай.

Посол підкреслив, що велика частина експорту проходить по контрактах із західними покупцями, що самі визначають оптимальний маршрут постачання з Новоросійська в Європу. Зокрема, він назвав СП "Тенгизшевройл", що буде контролювати 22 млн. тонн нафти в КТК до 2006 року, і Agip KCO, що освоює дуже перспективне родовище Кашаган.

"Саме з перерахованими компаніями, а не з урядом Казахстану, потрібно працювати українським відомствам, якщо мова йде про реальне залучення нафти в трубопровід "Одеса-Броди", - сказав Цибенко.

Він додав, що до Казахстану долітає "луна словесних баталій по "Одеса-Броди", але ці дискусії ведуться переважно в політичній, а не в економічній площині.

Посол також заявив про підтримку створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) між Україною, Росією, Казахстаном і Білорусією, вважаючи, що це знизить транспортні витрати. "Адже сьогодні через високі транспортні витрати з Херсонського НПЗ фактично іде національна компанія "Казмунайгаз", - відзначив він. За словами дипломата, при нинішній кон'юнктурі зовнішніх ринків і потужностях, що збільшуються, КТК продавати сировину в країни далекого зарубіжжя стало для Казахстану значно вигідніше.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність - 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

В Україні кілька місяців ведеться полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу для транспортування каспійської нафти або на узбережжя Чорного моря для транспортування російської нафти сорту Urals.

Уряд України відклав остаточне рішення по питанню визначення варіанта використання нафтопроводу "Одеса-Броди", вирішивши залучити на тендері незалежного експерта для оцінки перспектив його реверсної роботи для прокачування російської нафти в Одесу.

На початку жовтня міністр палива й енергетики України Сергій Єрмілов заявив про наявність у Кабінеті міністрів контракту на щорічне транспортування 9 млн. тонн легкої каспійської нафти протягом семи років нафтопроводом "Одеса-Броди". За його словами, проблема полягає у відсутності покупців усього цього обсягу нафти в Європі.

Російська компанія ТНК-ВР ще раніше висловила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на три роки для заповнення "Одеса-Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...