ЧЕЙНІ ПООБІЦЯВ ЯНУКОВИЧУ НЕ ДОПУСТИТИ РЕВЕРС "ОДЕСА-БРОДИ"

Середа, 8 жовтня 2003, 10:39
Американський уряд має намір посприяти Україні в реалізації європейського напрямку нафтопроводу "Одеса-Броди", заявив віце-президент США Річард Чейні.

Як повідомив в інтерв'ю журналістам перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Єльченко, про це Чейні сказав у ході переговорів з українським прем'єром Януковичем у вівторок у Вашингтоні.

За словами Єльченка, питання можливого напрямку "Одеса-Броди" було ініційоване віце-президентом США.

"Він хотів знати точні плани українського уряду щодо прямого або реверсного використання нафтопроводу", - сказав Єльченко.

На думку Чейні, рішення про використання нафтопроводу в реверсному напрямку не існує.

У своїй відповіді Янукович нагадав, що "уся його діяльність на посаді прем'єра була спрямована на використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів".

"Разом з тим, на сьогодні, крім декларацій і переконань жодна західна нафтова компанія не запропонувала конкретні обсяги нафти прокачування по цьому нафтопроводу", - передав слова прем'єра український дипломат.

Українська сторона також нагадала про існування пропозиції з боку "ТНК-Брітіш Петролеум" про реверсне використання нафтопроводу.

"Однак, уряд України відклав остаточне рішення щодо цього питання, очікуючи реалізації обіцяних від західних партнерів пропозицій. На сьогодні жодного рішення про реверсне використання не існує. Наш вибір залишається європейським, у тому числі й щодо використання нафтопроводу", - сказав Єльченко, посилаючись на Януковича.

Він також повідомив, що "Янукович звернувся до Чейні з проханням, щоб американські нафтові компанії від декларацій перейшли до конкретних пропозицій".

"У ході переговорів віце-президент США висловив думку, і це – позиція американського уряду – про те, що вибір на користь реверсу різко зменшить шанси України відігравати ключову роль країни-гаранта, через яку будуть транспортуватися енергоносії убік Західної Європи. Чейні пообіцяв, що буде займатися цим питанням", - сказав Єльченко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування