Заступник Буша сказав, що "ніжки Буша" відкриють Україні дорогу до СОТ

Середа, 8 жовтня 2003, 11:00
США з розумінням ставляться до участі України в реалізації проекту по створенню ЄЕП з Росією, Білорусією й Казахстаном, повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Єльченко.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у Вашингтоні, коментуючи переговори віце-президента США Річарда Чейні з прем'єром України Віктором Януковичем.

"Питання ЄЕП не цікавило США так, як інших партнерів. Є питання стратегії, і є питання тактики. Стратегія України - це інтеграція в Європейський Союз і вступ до НАТО, а тактика - приведення української економіки в нормальний стан. Цьому, можливо, буде сприяти участь в ЄЕП за допомогою реалізації першого етапу - створення зони вільної торгівлі", - сказав Єльченко.

На переговорах Януковича з Чейні також було домовлено, що з початку наступного року Україна і США мають намір перейти до конкретної роботи над двостороннім протоколом про доступ на ринки товарів і послуг.

Це питання буде паралельно вирішуватися з наданням Україні статусу країни з ринковою економікою.

"Ми домовилися, що найближчим часом розглянемо питання про визнання України країною з ринковою економікою і про підписання спільного протоколу по СОТ", - сказав журналістам сам Янукович.

Єльченко сказав журналістам, що "проблемним питанням" у цій сфері була заборона на ввіз в Україну американського курячого м'яса. "Зараз це питання зняте. З боку Чейні було дане запевнення, що США не мають наміру створювати якісь додаткові перешкоди або висувати якісь додаткові умови", - сказав він.

Разом із тим, американська сторона відзначила існування "певних пробілів в українському законодавстві, що заважають визнанню України країною з ринковою економікою".

"З огляду на те, як сьогодні працює наш парламент, можна сподіватися, що до кінця року вони (необхідні закони) будуть ухвалені, і з початку наступного року можна буде перейти до конкретної роботи з підписання протоколу по СОТ із США. Надання Україні статусу країни з ринковою економікою пов'язане з цим питанням, і воно буде вирішуватися паралельно", - підкреслив Єльченко.

Чейні також підтримав ініціативу України по відновленню в Іраку силами українців аеропорту в місті Ель-Кут, де знаходиться штаб-квартира українського контингенту.

Перший заступник міністра повідомив, що аеродром був практично знищений. "Якби його вдалося відновити, це полегшило б і питання ротації українського контингенту, і доставки гуманітарних вантажів. Прем'єр відзначив, що наша країна готова виконати ці будівельні роботи самостійно, але ми маємо потребу в навігаційному устаткуванні для аеропорту, що може поставити американська сторона", - відзначив Єльченко.

Він також повідомив, що Чейні "дав запевнення про те, що командування коаліційними силами одержить відповідні вказівки уряду, щоб на експертному рівні обговорити, що конкретно потрібно зробити".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування