Кучма просить Італію розмити частку Росії в газотранспортному консорціумі

Середа, 8 жовтня 2003, 12:58
Італія підкреслює важливість створення міжнародного консорціуму по використанню українських газопроводів для постачань газу в Європу.

Про це заявив прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі на спільній із президентом України Леонідом Кучмою прес-конференції за підсумками переговорів у середу в Криму, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У свою чергу Кучма підкреслив, що Україна запросила Італію брати участь у цьому консорціумі.

"Адже ви знаєте, по всіх наших останніх домовленостях, насамперед із Російською Федерацією, мова йде не тільки про підтримку існуючого газопроводу, а мова йде і про будівництво паралельного газопроводу на 30 мільярдів кубометрів газу", - сказав український президент.

При цьому він підкреслив, що "це газ не тільки російський, але і з Центральної Азії".

Як відомо, раніше була домовленість про створення консорціуму між Україною, Росією й Німеччиною. При цьому Німеччина поки не залучалася до створення концепції консорціуму.

Крім того, у спільній заяві Кучми і Берлусконі говориться, що Україна й Італія підтверджують свій намір здійснити конкретні дії по спрощенню доступу компаній до ринків двох країн.

Сторони також підтверджують намір поглиблювати співробітництво в енергетичній сфері, включаючи транспортування газу й спорудження електростанцій, а також у сільськогосподарській і харчовій, авіа-космічній, машинобудівній і металургійній галузях.

У документі відзначається, що сторони надають пріоритетного значення співробітництву в розвитку Пан'європейского транспортного коридору №5 (Трієст-Любляна-Будапешт-Київ) і підтверджують обопільний інтерес до реалізації проекту будівництва за участю італійських фірм автомагістралі "Київ-Одеса".

Як відзначається в документі, прем'єр Італії й президент України за підсумками переговорів підтвердили спільну переконаність у тому, що поглиблення відносин між двома країнами, як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях, включаючи відносини з Європейським Союзом і НАТО, є чинником стабільності в Європі.

Україна й Італія підписали також генеральну угоду про співробітництво по реконструкції й експлуатації автодороги М-05 (Київ-Одеса).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування