Банкова спробувала заборонити Фішеру зустрітися з Ющенком

Середа, 8 жовтня 2003, 19:04
У вівторок увечері в одному з кабінетів Національної філармонії відбулася зустріч Ющенка і другої особи Німеччини Йошки Фішера.

"Ми зупинилися на питаннях свободи слова, питаннях, які хвилюють інвесторів: корупції, злочинності, слабкого законодавства, тіньової економіки. Фішеру складно було коментувати позицію, яка характерна для української влади. Інтеграція на Схід і на Захід не зрозуміла ні там, ні там. Чому так вчиняє українська влада і дає стільки неправильних сигналів – це те, про що згадував Фішер", - прокоментував переговори Ющенко.

Можливо, про цю зустріч досить було б згадати у розділі "новини". Сенсацій не лунало з вуст учасників, а Ющенко цього року вже зустрічався з шефом Фішера німецьким канцлером Шредером у Берліні. Однак особливу увагу цій події у філармонії все ж слід приділити – через атмосферу, в якій вона готувалася.

За інформацією "Української правди", німецькі організатори були поставлені до відома адміністрацією президента України, що вона проти, щоб... Фішер зустрічався з Ющенком.

Зламати заплановані переговори Ющенка і Фішера на Банковій хотіли теж оригінально – відмовившись надавати необхідне для цього приміщення.

Абсурдність і дикість ситуації у Берліні зрозуміли правильно. Тому зустріч з Ющенком не просто відбулася, а першою в рамках короткого візиту Фішера до Києва. Тривала вона понад півгодини в присутності Олега Рибачука, посла Німеччини Дітмара Штюдеманна і ще двох представників німецької сторони.

В господарів Банкової стався не просто напад ревнощів. Хоча і це було: Фішер провів у Києві тільки дві зустрічі – з Ющенком і главою МЗС Грищенком. Відповідно, ніхто з політиків-кучмістів з німецьким віце-канцлером так і не переговорив. Хоча йому і пропонували співрозмовника.

Але розгадка більш ненормальна: Банкова хоче закрити альтернативні канали інформації не просто до Кучми, але і до високопосадових гостей України. І Банкова намагається по-дрібному зупинити те, що вже давно відбулося – підтримку Ющенка Заходом на виборах президента.

Одночасно з Фішером у Києві опинився депутат Бундестагу, речник у зовнішньополітичних питаннях від правлячих соціал-демократів Герт Вайскірхен. Вільніший у висловах і обізнаніший із ситуацією в Україні, він в ефірі Бі-Бі-Сі прямо розповів про ставлення німців до можливого кандидата у президенти України:

"Йошка Фішер має розмову з Віктором Ющенком. Це свідчить про те, що Німеччина дуже зацікавлена в тому, щоб Україна розвивалася більш демократичним шляхом. Німецько-українські взаємини мають сприяти гармонійним змінам в українській владі. Це в наших інтересах. Німеччина прагне, аби Україна стала потужною демократичною державою".

Цей випадок із спробою заборонити Фішеру зустрічатися з Ющенком – ще більш дикий у світлі підпільної війни, яку адміністрація Кучми розгорнула проти посла Німеччини півроку тому. Сталося це після інтерв'ю Штюдеманна, де він коментував кампанію проти редактора "Дзеркала тижня" Володимира Мостового.

Звинувачення на адресу Штюдеманна, які писалися у будинку АП, значно ускладнили українському МЗС відносини з Німеччиною. Говорили навіть, що візит Фішера може не відбутися.

Однак він приїхав. "Я помічаю зміни на кожному кроці. Востаннє я був в Україні у 2000 році, і я побачив прогрес, якого досягла Україна за цей час", - будуть цитувати Фішера на телеканалах.

При цьому не звертатимуть уваги на деталь: метою візиту Фішера є відкриття днів культури Німеччини в Україні. І жодним словом не згадають про зустріч Фішера з Ющенком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування