Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські миротворці в Іраку перетворяться на тілоохоронців

Четвер, 9 жовтня 2003, 17:59
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович вважає за необхідне перебування українського миротворчого контингенту в складі стабілізаційних сил в Іраку доти, поки тут будуть працювати українські компанії, залучені до участі у відновленні цієї країни.

Про це глава українського уряду повідомив у четвер у Вашингтоні в інтерв'ю американським ЗМІ.

За словами Януковича, зараз близько 80 українських компаній подали заявки на участь у відновленні Іраку. "Ми повинні забезпечити усі вимоги дотримання безпеки їхньої участі в цьому процесі, тому перебування українського військового контингенту буде необхідною умовою для створення безпеки наших громадян", - підкреслив він.

Глава українського уряду також висловився за необхідність спільного прийняття рішень у плані відновлення післявоєнного Іраку всіма країнами - учасниками цього процесу. "Тільки спільні дії з країнами, що беруть участь у цьому процесі, принесуть необхідний результат", - підкреслив Янукович.

Прем'єр відзначив, що народу Іраку "було обіцяне після звільнення від режиму Саддама Хусейна стабільне безпечне життя".

Янукович нагадав, що Україна "свідомо прийняла рішення про відправлення миротворчого контингенту в Ірак. "У цьому питанні ми стали поруч зі Сполученими Штатами", - підкреслив він.

Янукович також висловлюється за те, щоб Україна брала участь не тільки в реалізації прийнятих рішень, але і "у їхньому визначенні".

"Ми повинні не тільки мати можливість брати участь в обговоренні рішень щодо Іраку, але і мати можливість вибору. Саме так ми поставили це питання", - сказав Янукович, додавши, що з питання участі у відновленні Іраку "в України ніколи не було жодних сумнівів". "Ми першими заявили, що готові стати поруч і підставити своє плече", - сказав він.

Прем'єр-міністр України, оцінюючи в цілому переговори в США, назвав їх "дуже насиченими й результативними". "Усі переговори пройшли в партнерській обстановці. Тільки така позиція повинна бути основою для рішення всіх питань", - підкреслив він.

Він відзначив, що двостороннє співробітництво відбувається "на стратегічних напрямках", таких як протидія тероризмові, зміцнення режимів нерозповсюдження й контролю зброї, протидія відмиванню "брудних" грошей, стабілізація Іраку. "Ми переконалися, що є багато питань, які потрібно вирішувати разом", - підкреслив він.

Янукович повідомив, що в ході минулих зустрічей одержав запевнення від керівництва США в підтримці вступу України до СОТ. "Мене переконали, що в США будуть сприяти цьому, і в 2004 році відбудеться завершення цього процесу, і Україна буде прийнята до СОТ. Я залишаю Вашингтон з відчуттям того, що це буде реальним завданням", - сказав глава українського уряду.
Він також відзначив необхідність надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...