Звільнення Піскуна - удар по Пінчуку

Субота, 1 листопада 2003, 13:49
Наступний генпрокурор буде захищати інтереси Медведчука або Януковича, але не Кучми, що втратив вплив на силовиків задовго до кінця своїх повноважень.

Така думка висловлена в статті Юлії Мостової в "Дзеркалі тижня".

"Піскуна скоріше можна назвати жертвою не президента, а інтересів, що збіглися, Медведчука і Януковича", - говориться в статті.

Саме Медведчук і Янукович будуть боротися за посаду генпрокурора, намагаючись поставити туди свою людину. Серед можливих кандидатів на посаду генпрокурора в статті називаються Ольга Колінько (від Медведчука) і Геннадій Васильєв (від Януковича).

"Для обох сил немаловажною є і "комерційна сліпота" майбутнього генерального прокурора. Адже 31 жовтня стартував останній рік, коли з цієї країни можна збирати гроші для того, щоб їх частково посіяти в ніч виборів", - підкреслює автор.

Також відзначається важливість можливості для Медведчука розвалити "Нашу Україну" і зруйнувати її бізнес, а також те, що для Януковича, що бачить себе єдиним кандидатом від влади, свій генпрокурор "був би вкрай доречним". У той же час відставка Піскуна називається ударом по інтересах керівника ще одного фінансово-політичного угруповання - Віктора Пінчука.

Тим часом не виключено, що Піскун буде відстоювати свої права в суді. Як стало відомо авторові статті, Піскун, який до останньої секунди не вірив у можливість своєї відставки, вирішив звернутися у Верховний суд.

ВС очолює Маляренко, що є давнім другом Піскуна, відзначає автор.

У статті також відзначається, що Кучма, звільняючи Піскуна, порушив законодавство. В указі про його звільнення не вказано причину. У той же час, за законом, президент міг звільнити генпрокурора тільки в тому випадку, якби:

- минув термін, на який Піскун був призначений;
- якби генпрокурор був не в змозі виконувати свої обов'язки за станом здоров'я;
- якби генпрокурор порушив вимоги щодо поєднання посад;
- якби у відношенні генпрокурора набрав силу обвинувачувальний вирок суду;
- якби Піскун відмовився від українського громадянства;
- або якби він подав президентові прохання про відставку за власним бажанням.

Жодна з перерахованих умов не стосується Піскуна, відзначає автор.

Незаконний документ завізований головою АП, юристом Медведчуком.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування