Медведчук організував спецоперацію проти Яворівського з власним загоном міліції

Понеділок, 3 листопада 2003, 14:29
Народний депутат України, голова НСПУ Володимир Яворівський наголошує, що понеділкова нічна спроба захопити будинок Національної спілки письменників України є "спецоперацією адміністрації президента України і Віктора Медведчука", проведеною з відома міністра внутрішніх справ України Миколи Білоконя.

Про це голова НСПУ заявив сьогодні на прес-конференції.

На думку Яворівського, нічні події були пов'язані з намаганням адміністрації президента України змінити керівництво НСПУ. Він наголосив, що сценарій нічних подій був "дуже простим" – його режисери сподівалися, що ніхто з членів спілки аж до ранку не дізнається про захоплення будинку, оскільки протягом кількох днів до того в приміщенні не працювали телефони.

Отже, зазначив народний депутат, очевидно, зранку в приміщенні НСПУ пройшло б офіційне представлення нового керівництва спілки, обраного на загальних зборах 29 жовтня.

Водночас Яворівський сказав, що він не може стверджувати точно, працівники якого підрозділу правоохоронних органів увірвалися в камуфляжі з автоматами до спілки. За його словами, міліцією, яка приїхала на місце події пізніше, керувала невідома особа в цивільному.

Яворівський висловив переконання, що зараз в Україні "працюють групи міліції, якими керує Медведчук – і вони виконують спецоперації". "Від Донецька, (де 31 жовтня було зірвано з`їзд "Нашої України") до подій навколо спілки – той самий почерк".

У свою чергу, один з організаторів зборів 29 жовтня, член НСПУ Роман Коваль, якому його колеги не дали у понеділок змоги виступити перед журналістами на прес-конференції, після заходу наголосив, що висловлені зокрема проти нього звинувачення є блефом. Коваль пояснив, що вчора ввечері його колега по спілці
Олексій Кононенко попросив його почергувати у будинку до ранку і не відчиняти двері, оскільки "можливі провокації".

Коваль повідомив, що приблизно 10 осіб вибили задні двері в будинку спілки, схопили його та намагалися побити. За його словами, представники спілки та присутні народні депутати, які були серед людей, що увірвалися до приміщення, поводилися негідно. Зокрема, зазначив він, директор будинку НСПУ Василь Фольварочний намагався його вдарити, а народний депутат Володимир Стретович обізвав його агентом КГБ.

На конференції Яворівський також заявив, що президія ради Національної спілки письменників України не визнає рішення зборів групи письменників, яке відбулося 29 жовтня, на якому був зміщений з посади голова НСПУ Володимир Яворівський.

Це рішення суперечить чинному статуту спілки, говоритися в заяві спільного засідання президії ради НСПУ і ради київської організації спілки, яке відбулося 30 жовтня.

На прес-конференції у понеділок Яворівський повідомив, що на зборах у Пущі Водиці взяли участь лише 78 членів НСПУ з 1738 і що для скликання позачергового з'їзду потрібно зібрати підписи не менш ніж половини членів організації.

Він також повідомив, що до складу оргкомітету зборів були внесені прізвища членів НСПУ, які навіть не знали про це, зокрема, Леся Танюка і Богдана Гориня, передає Інтерфакс-Україна.

Яворівський також заявив, що президія Національної спілки письменників України своїм рішенням від 30 жовтня виключила зі спілки організаторів "загальних зборів НСПУ", які відбулися 29 жовтня і на яких було переобрано керівництво організації.

Як передає УНІАН, у рішенні президії НСПУ, зокрема, зазначається, що з рядів НСПУ за "антизаконні, антистатутні дії" виключені Наталія Околітенко, Олексій Кононенко, Роман Коваль та ряд інших письменників.

Президія також закликала інших письменників, які брали участь у зборах 29 жовтня, визначитися зі своїм подальшим членством в НСПУ, оскільки, згідно зі статутом організації, члени спілки не можуть належати до альтернативної творчої спілки.

Окрім цього, президія НСПУ вимагає від ЗМІ, які оприлюднили "недостовірну
інформацію про наслідки так званих зборів 29 жовтня", спростувати її.

Яворівський наголосив на неправомірності проведених зборів і повідомив, що 30 жовтня він звернувся із заявою до міністра юстиції Олександра Лавриновича, в якій йдеться про визнання недійсними рішень "так званих загальних зборів" щодо його відставки і внесення змін до статуту організації.

За його словами, 29 жовтня "на автобусах із номерами АП були звезені до Києва люди, їх погодували", і "87 осіб вирішували долю Національної спілки, і це при тому, що деякі з них не є її членами".

Як повідомлялося, у четвер загальні збори Національної спілки письменників України висловили недовіру своєму голові Яворівському, обравши главою НСПУ Наталію Околітенко.


Читайте також:

Союз письменників уночі захопили автоматники

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування