Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія більше не хоче танцювати передвесільні танці і підганяє Україну з питанням "Одеса-Броди"

Вівторок, 4 листопада 2003, 09:17
Президент російської компанії "Транснефть" Семен Вайншток не виключає, що проект реверсного використання трубопроводу "Броди-Одеса" може не здійснитися.

"Тут багато чого, якщо не все, залежить від рішення української сторони", - заявив Вайншток на прес-конференції у вівторок, повідомляє РІА "Новости".

"Якщо українська сторона вирішить, що є необхідність у тому, щоб проект "Броди-Одеса" був здійснений, то проект буде мати всі перспективи для завершення", - відзначив голова "Транснефти".

"Але чим довше будуть продовжуватися наші передвесільні танці, тим більше ймовірності того, що напрямок Броди-Одеса взагалі залишиться незапитаним", - вважає Вайншток.

Він нагадав, що до весни 2004 року "Транснефть" має намір збільшити потужність Балтійської трубопровідної системи до 42 млн. т. Крім того, з наступного року планується збільшити постачання нафти через Польщу на 5 млн. т. "У нас є відповідні домовленості з білоруськими і польськими колегами", - відзначив Вайншток.

Тому, вважає він, українській стороні "треба б поквапитися з ухваленням рішення" по проекту "Броди-Одеса".

Існує два варіанти використання українського нафтопроводу "Одеса-Броди" – прямий і реверсний. За реверсне використання виступає російська компанія ТНК, за пряме транспортування казахської нафти до Європи – європейські структури, США, ряд європейських держав і частина урядовців України.

***

У вівторок голова МЗС Казахстану Касимжомарт Токаєв заявив про стратегічне значення розвитку Євразійського нафтотранспортного коридору, зокрема, транспортування нафти трубопроводом "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьск".

У ході зустрічі в Астані Токаєв і голова МЗС України Костянтин Грищенко обговорили тему транспортування енергоносіїв з Казахстану в Україну і транзит через Україну в Європу.

Голова МЗС Казахстану нагадав, що "фахівці двох сторін повинні уважно вивчити економічне обґрунтування цього проекту". "Якщо він буде реалізований, це буде дуже добре для співробітництва між нашими країнами, тим більше, що проект знаходиться в планах Європейського Союзу", - підкреслив він.

Токаєв нагадав, що нафтопровід може забезпечити транспортування і постачання до 30 млн. т. нафти з Казахстану в Україну.

"Наша стратегія досить проста - чим більше нафтопроводів буде, тим краще для нас. Я вважаю, що це питання повинно знаходитися на порядку денному для наших двосторонніх відносин постійно", - сказав міністр, передає Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування