Замах на Кисіля – спроба знищення свідка у справі Гонгадзе?

Середа, 5 листопада 2003, 15:01
Схоже, у справі Гонгадзе почався очікуваний відкат – який ставав невідворотним із наближенням слідства до встановлення винних. Протягом року справа Гонгадзе практично спочатку була розслідувана Генпрокуратурою, де Піскуном було змінено склад слідчої групи. Але останніми днями стрімко відбуваються події, що свідчать про спробу назавжди замурувати пошук справжніх замовників убивць Георгія.

У вівторок в Києві вибухнула машина Toyota Land Cruiser, у якій перебував Володимир Кисіль – людина, яку прийнято називати "кримінальним авторитетом". Зараз Кисіль має статус депутата райради Голосіївського району Києва.

 
Автомобіль після вибуху
 
За фактом вибуху порушено справу за статтею Кримінального кодексу про незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами, повідомляє прес-служба київської міліції.

Вибух стався о 18.30 вівторка навпроти будинку №13 по вул. Рейтарській під час руху автомобіля.

За попередніми даними, вибуховий пристрій фугасної дії потужністю до 300 г у тротиловому еквіваленті знаходився в салоні автомобіля між передніми сидіннями біля коробки переключення передач.

Під час вибуху в автомобілі знаходилося шість осіб. Четверо одержали поранення різного ступеня складності й були доставлені до лікарні №17. Там нічого не повідомляють про стан здоров'я поранених. Кажуть, що всі живі.

Як повідомляло у вівторок "Інтерфакс-Україна" (вибух стався саме навпроти вікон інформагенції), "швидка" забрала сильно обгорілого чоловіка, в якого вибухом відірвало частину ноги и руку. Інша швидка забрала ще одного постраждалого із сильними опіками. За даними представників лікарні, Кисіля немає серед цих найбільш постраждалих.

Помічник депутата Кисіля у Голосіївській райраді не змогла надати жодних подробиць про стан здоров'я шефа.

У цій історії цікавим є те, що справу порушено не в зв'язку із замахом на життя, а за статтями незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами. Тобто можна робити припущення, що вибухівка у машині Кисіля належала йому. Водночас видається дивним, щоб високопосадовий "авторитет" сам перевозив небезпечний вантаж.

Ще причиною вибуху також називають і внутрішні кримінальні розборки у Києві.

 
 
З іншого боку, є очевидною зовсім інша версія. Після оприлюдення листів Гончарова всім стало очевидно, що визначення "банда Кисіля" і УБОЗ Московського району Києва є синонімами. У пресі для спрощення їх назвали "перевертнями".

До останньої прес-конференції Генпрокуратура не казала у ствердній формі про причетність "перевертнів" до убивства Гонгадзе. Аж як 28 жовтня у Піскуна став простежуватися цей зв'язок: у справі про вбивство Гонгадзе, Александрова і "банду перевертнів" почали "мелькати одні й ті самі прізвища".

У тих листах Гончарова, автентичність яких підтверджена Генпрокуратурою, говориться про причетність перевертнів до вбивства Гонгадзе.

Фактично з листів Гончарова випливає, що банда Кисіля, інтегрована з УПОЗ Московського району, виконувала накази на знищення людей, які віддавалися голосом Кучми із записів Мельниченка.

"Хамула (керівник київського УБОЗ) требовал, чтобы я не давал показаний в отношении тех работников УБОП, которые вместе с Нестеровым и другим преступником, входящим как и Нестеров в группировку "Киселя", похитили в сентябре 2000 года журналиста Гонгадзе на бул. Л.Украинки, в Киеве (фамилии этих лиц, как и фамилии работников службы криминальной разведки, отследивших перед этим местонахождение Гонгадзе, я сообщил работнику СБУ Васильченко и частично журналисту Ельцову), а также о причастности работников УБОП к другим убийствам и похищениям, которые осуществляли лица, входившие в группу Свердлова-Нестерова.

Эти указания совершались по прямому указанию министра МВД Кравченко, а впоследствии Смирнова. К этим похищениям и убийствам причастны знавшие о них высшие должностные лица нашего государства, и наш президент".

Прізвище Кисіля також згадувалося поруч із Волковим і Кравченком у анонімному телефонному дзвінку до Грузинського посольства відразу після зникнення Георгія. Невідомий заявив секретарці, що ці троє можуть знати правду про долю Гонгадзе. Після чого інформація просочилася у пресу.

Зараз, інформацією "Української правди", прізвище Кисіля почало з'являтися у матеріалах слідчої комісії парламенту в справі Гонгадзе та Генеральної прокуратури.

На думку члена комісії Юрія Луценка, замах на Кисіля є спробою ліквідувати одного із виконавців у справі Гонгадзе, щоб на нього переписати й організацію, і замовлення вбивства Георгія.

За словами Луценка, після вбивства Киселя "на нього списали би ту роль у справі Гонгадзе, яку він не виконував". "Ідеться про те, щоб зробити Кисіля крайнім – що це вони із самодіяльності убили Гонгадзе", - зазначив Луценко.

Луценко сказав, що "докази того, що члени банди Киселя причетні до вбивства Гонгадзе, є і в матеріалах слідчої комісії парламенту, і в матеріалах Генпрокуратури".

Голова комітету боротьби з оргзлочинністю Володимир Стретович також упевнений, що Кисіля намагалися прибрати, щоб потім на нього списати убивство Гонгадзе.

"Вбивство Гонгадзе Генпрокуратурою розкрито, виконавці відомі. Тепер просто треба гіпотези, які відомі слідчим, закріпити шляхом взяття свідчинь. Фігура Кисіля стояла у ряду тих, хто причетний до вбивства Гонгадзе. Саме його хлопці здійснили цю ганебну справа. І зараз іде зачистка слідів з тим, щоб вивести з-під удару справжніх замовників убивства".

На думку Стретовича, якщо таки дійсно свідчення у ключових свідків у вбивстві Гонгадзе взято не буде, то "справу можуть закрити за недоведенністю".

Про те, що до цього іде, "Українська правда" писала напередодні. Як відомо, у середу може бути звільнений з-під варти керівник "наружки" МВС Олексій Пукач. Людина, яка, очевидно, не з власної ініціативи організовувала стеження за Георгієм. Пукач особисто підійшов до Георгія увечері 16 вересня і посадив його у міліцейську машину. Більше живим Гонгадзе не бачили.

Під час перебування в ув'язненні Пукач зламався і готовий давати свідчення. Однак якщо у середу він вийде на свободу, про цього свідка в справі Гонгадзе можна забути. Як і взагалі про розкриття цього убивства.

Читайте також:

Справа Гонгадзе: за кілька кроків від істини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування