Події у Донецьку закривають Україні двері в НАТО, сказав Гербст Януковичу

Четвер, 6 листопада 2003, 09:40
Посол США Джон Гербст під час зустрічі з прем'єром України Януковичем у середу порушував питання щодо подій у Донецьку.

Про це він сказав в ефірі 5-го каналу, повідомляє "Огляд телеефіру".

"Я обговорював з прем’єр-міністром цілий ряд питань, і між іншим ми торкнулись цього, і я, в принципі, не практикую такі розмови за закритими дверима з урядовцями", - зазначив Гербст.

Висловлюючи своє ставлення до подій у Донецьку 31 жовтня, коли було зірвано з'їзд "Нашої України", посол підкреслив неприпустимість подібного.

"Події, які мали місце в Донецьку, є дуже сумними для демократії України. Сполучені Штати підтримують право українців і прагнення українців до того, щоб жити в демократичному суспільстві, щоб чути й знати думки всіх політичних партій і угруповань", - наголосив Гербст.

"Для того, що це відбулось, політичні партії повинні мати можливість вести свою політичну діяльність легітимно, як це передбачено українським законом і в правомірний спосіб, який вони для себе обирають", - зазначив він.

"На жаль, цього не сталось в Донецьку, і це є дуже сумним розвитком подій для української демократії. Я думаю, що це зрозуміло, всі люди, які зацікавлені в демократії, це усвідомлюють", - додав посол.


Також він зазначив, що "демократичний розвиток [України] дуже важливий для нас, тому що ми завжди є дуже близькими друзями країн, які впроваджують демократію. Це країни-наші союзники. І Україна заявила про свою політику щодо членства в НАТО, ми заявили про свою підтримку цього".

Водночас посол наголосив, що "для того, щоб це відбулося, необхідно, щоб справді тут демократія розвивалась. Події, що відбулись в Донецьку, дещо затьмарили ці сподівання".

"Тому дуже важливо зробити так, щоб це ніколи не повторилось, щоб вибори відбулись тут прозоро і відкрито, щоб усі партії мали доступ до засобів
масової інформації, щоб вони могли поводити свою діяльність і свої заходи, навіть якщо ці партії не є найбільш популярними, це – сутність демократії і саме такий розвиток подій ми б хотіли бачити в Україні", - підкреслив посол.

Відповідаючи на питання щодо конституційної реформи, Гербст зазначив, що тільки українці через своїх представників можуть вирішувати питання конституційної реформи.

Водночас він наголосив насамперед на важливості виконання демократичних законів.

Щодо ймовірності балотування Кучми на третій термін Гербст нагадав, що президент заявляв йому та багатьом іншим посадовцям із США та інших країн, що він не планує балотуватись на третій термін, тому, вважає посол, "це більш гіпотетичне питання".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування