Західні держави попереджають: повторення донецьких подій закриє двері до НАТО

П'ятниця, 7 листопада 2003, 12:59
Посли країн НАТО, акредитовані в Україні, заявляють, що наступні президентські вибори будуть мати вирішальне значення для інтеграційних процесів України, тому що вони стануть індикатором "демократизації суспільства".

Така спільна позиція послів країн альянсу була заявлена в четвер у Києві в ході проведення "круглого столу" "Євроатлантичний рух України: висновки і перспективи".

"Наступні президентські вибори мають вирішальне значення для Євроатлантичного руху України", - сказав посол США в Україні Джон Гербст.

За його словами, міжнародне співтовариство та НАТО "будуть пильно стежити за виборами, дотримуючись принципу невтручання, однак спостерігаючи за тим, як після заяви про намір стати членом альянсу Україна дотримується європейських стандартів демократії".

"Якщо з проведенням в Україні виборів буде продемонстровано, що країна розділяє і відстоює демократичні цілі, то це поліпшить відносини України і НАТО", - сказав американський посол, додавши, що Україна зможе досягти і своєї мети - членства в альянсі.

Посол Франції в Україні Філіпп де Сюремен також відзначив, що початок виборчої кампанії знаходиться під пильною увагою. "Інцидент у Донецьку викликає стурбованість. Головним кроком, тестом для України стануть майбутні вибори президента", - підкреслив він.

Посол Італії в Україні Іоланда Брунетті-Герц висловила думку, що в тих країнах, "у яких не було демократії", політичним силам складно змінити ситуацію. Разом з тим, за її словами, Україна в останні 3-4 роки демонструє стабільність. "Це значить, що Україна почне рухатися правильним шляхом", - заявила посол.

Міністр-канцлер посольства ФРН в Україні Ганс-Йоханн Шмідт відзначив, що події в Донецьку "йдуть врозріз" з тими зобов'язання про верховенство права, що взяла на себе Україна. "Ми повинні закликати до діалогу. Принципи дотримання демократії є індикатором того, як далі будуть розвиватися наші відносини (відносини Україна - НАТО)", сказав він.

Американський посол у черговий раз нагадав, що НАТО є альянсом демократичних держав. "Це - не альянс демократії і диктатури країн, що ще не досягли демократії. Країна повинна цілком перейти на демократичні рейки", - підкреслив він. "Необхідно уникнути повторення подій у Донецьку", - наголосив посол.

Представник посольства в Німеччині висловив думку, що якщо події в Донецьку є "частиною тенденції", то "ми не можемо недооцінювати реакцію на можливе повторення таких подій". "Якщо мова йде про порушення принципів, необхідно виробити рекомендації. Можна працювати практично, щоб слова і дії збігалися", - сказав німецький дипломат.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування