У КС дійшли руки до питання відправки Омельченка на пенсію

Понеділок, 1 грудня 2003, 10:28
У вівторок, 2 грудня, Конституційний суд на відкритому засіданні почне розгляд справи по конституційних поданнях президента і 56 народних депутатів про офіційне тлумачення положень Конституції і ряду законів, що стосуються правомірності перебування Київського міського голови Олександра Омельченка на посаді голови Київської міськадміністрації після досягнення ним граничного віку перебування на державній службі.

Як повідомляє в понеділок прес-служба КС, суд має намір розтлумачити положення частин першої, другої, третьої, четвертої статті 118, частини третьої статті 133, частин першої, другої, третьої статті 140, частини другої статті 141 Конституції України. КС дасть також тлумачення статті 23, пункту 3 частини першої статті 30 закону "Про державну службу", статей 12, 79 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", статті 10, частини другої статті 13, статті 16, пункту 2 розділу 7 "Заключних положень" закону "Про столицю України - місто-герой Київ", статей 8, 10 закону "Про місцеві державні адміністрації", статті 18 закону "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Необхідність офіційного тлумачення положень цих правових актів, на думку суб'єктів права на конституційне подання, викликана "неоднозначним їхнім розумінням і виникненням спірної ситуації щодо механізмів виконання вимог законодавства у зв'язку з 65-річчям Київського міського голови, глави Київської міськадміністрації".

Ця необхідність виникла "унаслідок різного розуміння органами державної виконавчої влади й органами місцевого самоврядування цих норм, що призвело до проблем у їхній практичній реалізації".

Суддя-доповідач у справі - Володимир Шаповал.

Як повідомлялося, президент Кучма повідомив про намір "діяти за законом" щодо чиновників, що досягли граничного віку перебування на держслужбі - 65 років. Відповідно до закону "Про держслужбу", граничним віком перебування на державній службі є 65 років, однак це не стосується виборних посад.

Разом з тим Київський міський голова, глава Київміськадміністрації Олександр Омельченко неодноразово заявляв, що займає свою посаду законно, посилаючись на особливий статус глави Київської міськадміністрації, що передбачений законом про столицю.

Відповідно до цього закону, Київміськадміністрація виконує повноваження виконавчого органу Київради і є органом державної виконавчої влади, яку очолює виборний Київський міський голова.

Глава держави доручив також Мін'юсту дати роз'яснення законодавчих актів, які передбачають неможливість знаходитися на державних посадах службовців, що досягли 65 років.

Після обрання киянами Омельченка міським головою президент делегував йому повноваження глави Київської міської держадміністрації. 9 серпня 2003 року Омельченко виповнилося 65 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News