Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

П`ять запитань про свободу слова до президента Кучми

Понеділок, 1 грудня 2003, 10:47
У формі відкритого листа


П’ять запитань про свободу слова до президента України Леоніда Кучми



Шановний Леоніде Даниловичу!

Ваша позиція щодо свободи слова в Україні широко відома. Вона лаконічно й чітко сформульована в книжці "Україна – не Росія" й звучить так: "Ніщо не може мене змусити замахнутися на свободу преси".

Однак останнім часом керівники ЗМІ та журналісти звертаються до комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації зі скаргами на дії адміністрації президента України та уряду Януковича. Головний мотив незадоволення - адміністрація президента України та уряд, посилаючись на Вас, здійснюють втручання в редакційну діяльність ЗМІ.

З огляду на це, багато експертів й журналістів почали знову називати Вас "ворогом преси №1" в Україні. Для того, щоб спростувати це твердження, прошу Вас відповісти на наступні п’ять запитань щодо теперішнього бачення президентом України проблем ЗМІ в нашій державі.

Наголошую на тому, що Ваша позиція важлива не лише для мене як голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, але і для журналістів та пересічних громадян.

1. Чи дійсно Ви заборонили керівництву Першого національного телеканалу транслювати парламентські дебати за участю опозиції у прямому ефірі та особисто контролюєте кількість позитивних згадок про Олександра Мороза, Віктора Ющенка та Юлію Тимошенко в ЗМІ?

2. Чи дійсно ви змушуєте керівництво телевізійного каналу "Студія 1+1" транслювати в ефірі і надалі програму "Проте", яку Ви вважаєте найоб’єктивнішою з-поміж інших телевізійних передач?

3. Чи дійсно Ви розпочинаєте робочий день з перечитування матеріалів так званих "аналітичних" Інтернет-видань, які відомі тим, що публікують відверто цинічні та недостовірні матеріали про діяльність опозиції? (26 листопада 2003 у розповсюдженому низкою телеканалів України сюжеті про Ваш робочий день у лікарні "Феофанія" на робочому столі президента лежали саме такі матеріали.)

Важко сказати, чи всю інформацію про життя країни Ви черпаєте з цих видань або ж переглядаєте ще й інші ЗМІ. Однак, за словами працівників адміністрації президента України, читання матеріалів саме "аналітичних" Інтернет-видань надають Вам наснаги у нелегкій президентській діяльності.

4. Чи дійсно Ви заборонили членам Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення голосувати за попередження й позбавлення ліцензії тих телеорганізацій, які порушують законодавство України, зокрема, транслюючи вдень рекламу алкогольних напоїв, фільми без прокатних посвідчень Міністерства культури України та ретранслюючи заборонені у цивілізованих країнах програми; FM-радіостанцій, які розповсюджують "блатні та зеківські" музичні твори, і тим пропагують культ насильства та жорстокості в українському суспільстві?

5. Чи дійсно Ви даєте вказівки Податковій адміністрації України не перевіряти лояльні до Вас ЗМІ, які нахабно приховують прибутки від розповсюдження реклами, а натомість даєте вказівки перевіряти ті ЗМІ, які критикують Вас?

Прошу Вас відповісти особисто, а не через главу адміністрації президента України В.Медведчука, як це Ви робили раніше. Оскільки, як вже було сказано про це вище, позиція президента України Леоніда Кучми як Гаранта Конституції у цьому питанні надто важлива для всього Українського народу.



Щиро Ваш,

Голова Комітету
Верховної Ради України
з питань свободи слова та інформації Микола Томенко



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...