Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ЄЕПі залишаться тільки Росія і Казахстан?

Вівторок, 2 грудня 2003, 15:25
Членами Єдиного економічного простору можуть залишитися тільки Росія і Казахстан, без України і Білорусі.

Про це пише у вівторок російська газета "Ведомости" у статті "Четвірка" ділиться навпіл".

Коментуючи засідання Групи високого рівня (ГВР), очолюваної віце-прем'єрами "четвірки", що відбулося в суботу в Києві, неназваний учасник російської делегації говорить, що Україна відразу ж зажадала зміни документа про комплекс заходів.

"За словами російського представника, Україна зажадала вибудувати всі заходи таким чином, щоб першим етапом була реалізована зона вільної торгівлі", - пишуть "Ведомости".

"Щоб зняти розбіжності, "трійка" пішла [Україні] назустріч", - говорить чиновник.

"Джерело в російській делегації говорить, що переговори в Києві застопорилися на питанні уніфікації субсидування промисловості і держпідтримки експорту. Без вирішення цього питання неможливо остаточно узгодити скасування митно-тарифних обмежень.

Гальмом у питаннях субсидування виступає політика влади України і Білорусі, які активно підтримують, у тому числі з бюджету, своїх виробників", - пише газета.

"Дві з чотирьох [країн - учасників ЄЕП] не дуже готові інтегруватися: Україна тягнеться в ЄС, а з Білоруссю в нас економічна політика [йде] в різні боки. Виходить, ми будемо інтегруватися вдвох [з Казахстаном], - говорить джерело в Мінекономрозвитку Росії.

На думку Володимира Іллічова з російського Центру торговельної політики і права, двостороння інтеграція з Казахстаном найбільш реалістична. Інтеграція з Білоруссю утруднена через неринковий характер економіки цієї країни.

Що ж стосується України, то, за словами Іллічова, у Росії існує сильна опозиція створенню зони вільної торгівлі з цією країною, особливо серед металургів і харчовиків. Нестабільна політична ситуація на Україні і надії українського уряду на інтеграцію з ЄС також перешкоджають угоді з Росією.

Голова Нацбанку Казахстану Григорій Марченко говорить, що взаємини Росії з Білоруссю й Україною він коментувати не буде, але "робота в рамках ЄЕП з інтеграції йде за графіком".

А міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає, що якщо Росія не стане чекати Україну і зосередить зусилля на інтеграції з Казахстаном, то це "буде логічно", оскільки Україна в кінцевому рахунку планує інтегруватися з ЄС, повідомляють "Ведомости".

Проте, один з експертів російської делегації пропонує не робити з розбіжностей трагедії. "Різнорівнева і різношвидкісна інтеграція - один з головних принципів ЄЕП. Країни будуть приєднуватися до угод у міру готовності", - говорить він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування