Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Туреччина готова лобіювати інтереси і будувати "Одеса-Броди"

Середа, 3 грудня 2003, 12:20
Туреччина має намір взяти участь у добудові нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Плоцька.

Таке бажання було заявлене в ході офіційного візиту в Туреччину прем'єр-міністра України Віктора Януковича, про що у вівторок в Анкарі, коментуючи підсумки минулого візиту, повідомив сам голова українського уряду.

"Туреччина висловила бажання взяти участь у добудові нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк", і ми вважаємо, що це питання має перспективу. Туреччина буде мати можливість отримати долю в тендері (по добудові нафтопроводу), і якщо вона його виграє, вона візьме в цьому участь", - сказав Янукович.

За його словами, у ході переговорів турецька сторона підняла питання про постачання по нафтопроводу каспійської нафти.

Янукович також повідомив, що турецька сторона "дуже жорстко" ставить вимоги до режиму проходу кораблів через Босфор. "Туреччина буде робити все, щоб не збільшувати кількість кораблів, тому напрямок транспортування нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" є дуже перспективним", - підкреслив український прем'єр.

Як повідомлялося, Україна і Польща 26 листопада в Брюсселі підписали угоду про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" і його інтеграцію з польськими нафтотранспортними системами. Польща, Єврокомісія й Україна підписали також підсумкове комюніке, у якому підтримали добудову нафтопроводу до Плоцька.

В Україні кілька місяців триває полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти. Уряд України планує ухвалити рішення з цього питання в середині січня.


Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування