Холдинг Чубайса, Григоришина й Пінчука загрожує економічній безпеці держави

П'ятниця, 5 грудня 2003, 12:34
Холдинг РАТ ЄЕС, Григоришина й Пінчука буде загрожувати економічній безпеці держави. Таку думку в ефірі "Громадського радіо" висловив голова підкомітету з питань економічної безпеки в парламенті Володимир Сівкович.

"Якщо Чубайс забере ці 10 обленерго, то з енергетикою в нас вийде точно така ситуація, як сьогодні з "Нафтогазом". Ми не маємо права сьогодні продавати без дозволу РАО "Газпром" свій газ на експорт. І не маємо права перепродавати газ і так далі. Те ж саме вийде і з РАО "ЄЕС Росії", - наголосив Сівкович.

"Я думаю, що потрібно вивчити цю ситуація антимонопольному комітету, тому що, фактично це буде монополіст у монополіста. Наша енергетика - це стратегічний об’єкт держави, і раніше це була монопольна структура. А це буде створена ще одна монопольна структура. Якщо ми говоримо про ринкову економіку, то про яку монополію ми можемо говорити приватну?", - зазначив депутат.

"Крім цього, експансія РАТ "ЄЕС" буде в даній ситуації, тому що Григоришин не є громадянином України. Це громадянин Росії, і ми це пам’ятаємо рік тому. Тоді виходить така ситуація, що Росія має Григоришина плюс РАТ "ЄЕС", виходячи з тих відомостей, які подали, 68"%, - зауважив Сівкович.

"Це фактично контрольний, і не тільки контрольний, а й блокуючий контрольний, весь пакет, який робить фактично так, що цей холдинг буде російським, а не українським. І впливати на нього Україна ніяк не зможе. Це друге", - наголосив депутат.

"А третє, я думаю, що це ті помилки, які допустив в свій час попередній уряд і попередні уряди ще раніше. Ці помилки тягнуться в історії ще Павла Лазаренка, коли почалася приватизація обленерго. Помилки, в тому числі Фонду Державного майна. Взагалі, помилки в стратегії приватизації і особливо стратегічних підприємств", - зазначив він.

На запитання ведучого, чи не назріває сімейний конфлікт між Пінчуком та Кучмою, оскільки одним з лобістів інтересів Чубайса виступив Пінчук, а Кучма сказав, що він проти такої системи, Сівкович зазначив, що не знає, "бо не є членом сім’ї".

"Це проблеми сімейні, але я думаю, що Пінчук відстоює бізнес інтереси. Президент, як політична фігура, повинен відстоювати інтереси держави. І він прекрасно розуміє, що якщо дати згоду на подібний холдінг, то одразу виникне маса політичних проблем. І з Євросоюзом, і всередині країни, і серед політичних груп", - сказав депутат.

Відповідаючи на питання щодо можливого зіткнення інтересів нового холдингу й групи Суркіса-Шуфрича, Сівкович зазначив, що ці інтереси вже зіштовхнулися між собою.

"І соціал-демократи нікуди не подінуться - будуть воювати. Мене дивує, що при цьому соціал-демократи, яких усі критикують, вони будуть займати в цьому позитивну для держави роль. Мене дивує друге, що інші українські бізнесмени будуть відігравати досить непривабливу для держави роль в цій ситуації, - додав він.

Як відомо, рік тому Сівкович знаходився в одній машині з Григоришиним під час його затримання міліцією. Тоді з Сівковичем повелися теж нечемно. Повертаючись до того інциденту, депутат зазначив, що війна, яку він тоді вів, він виграв.

"Це була війна в основному за статус народного депутата. І проти "безпредєлу" в правоохоронних структурах. Цю війну я виграв, більшість людей, які дозволили собі переступити закон покарані, зняті з роботи. До сьогодні ведуться слідчі дії по деяким людям", - зазначив він.

"Третє запитання про жучки. На жаль, я досі легально, юридично не розібрався, хто це зробив. Прокуратура не зробила свої висновки, і до сьогоднішнього дня не закрито кримінальну справу по цьому питанню. Для себе я вже розібрався, хто це. Зараз намагаюся це легалізувати в юридичному плані. Тому що, коли я цього не зроблю, не доведу юридично, хто це зробив, я не можу цього озвучувати. Бо після цього потраплю до суду", - додав Сівкович.


Читайте також:

Чубайс, Пінчук, Григоришин: група взаємопорятунку

КУЧМА НЕ ГОТОВИЙ ВІДДАТИ ОБЛЕНЕРГО ЧУБАЙСУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування