Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гавриш обіцяє ухвалення змін до Конституції до кінця 2003, а Турчинов – нові проекти

П'ятниця, 5 грудня 2003, 15:14
Координатор парламентської більшості Степан Гавриш упевнений, що до кінця 2003 року парламент попередньо схвалить законопроект про зміни до Конституції України. Опозиція, можливо, запропонує новий варіант законопроекту по политреформі, заявляє член фракції БЮТ Олександр Турчинов.

"Можна стверджувати, що інтереси більшості парламентаріїв збігаються, і ми проголосуємо постанову про схвалення законопроекту (по политреформі) не пізніше 23 або 25 грудня", - заявив Гавриш в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

У даний момент, за словами Гавриша, проблема полягає в тому, що немає висновку Конституційного суду по третьому законопроекту про внесення змін в Основний закон. Координатор відзначив, що КС дасть висновок по цьому документу, найімовірніше, на наступному тижні. У зв'язку з цим парламентська більшість ще не визначилася з законопроектом, який буде підтримувати.

Відповідаючи на питання агентства, за яких умов в голосуванні по законопроекту про політреформу буде брати участь фракція комуністів, Гавриш відзначив, що "абсолютно переконаний, що комуністи чітко визначилися".

За його словами, єдиною умовою комуністів є ухвалення закону про вибори депутатів на пропорційній основі. За словами Гавриша, позиція комуністів одна - на момент голосування за конституційний законопроект, коли необхідно буде набрати 300 голосів депутатів, уже повинен бути ухвалений закон про вибори на пропорційній основі.

Член фракції БЮТ Олександр Турчинов, коментуючи на прохання агентства перспективи голосування по законопроекту про внесення змін у Конституцію, що був внесений представниками більшості і комуністів, відзначив, що критерієм реальності намірів пропрезидентської більшості щодо реформування політичної системи є ухвалення закону про вибори депутатів на пропорційній основі.

Турчинов нагадав, що опозиційні політичні сили заявили, що без ухвалення цього закону подальша розмова про політреформу є недоцільною.

"Без ухвалення закону і підписання його президентом про пропорційні вибори у Верховну Раду - а бажано ще прийняти аналогічний документ і для місцевих рад - усі розмови про політичну реформу недоцільні, є просто затягуванням часу і відволікають увагу держави від найбільш актуальних питань", - сказав Турчинов.

На думку співрозмовника агентства, "жоден з варіантів (законів по політреформі) - ні підписаний комуністами з більшістю, ні підписаний просто більшістю - так звані закони Гавриша, ні законопроекти, що подавалися до цього, не мають збалансованих позицій по політичній реформі".

Фракція БЮТ вважає за необхідне "приймати новий законопроект, що може бути, як варіант, інтегрований з тих законопроектів, що вже прийшли з Конституційного суду", підкреслив Турчинов.

"Ми ніколи не підемо на варіант обрання президента парламентом, ми не можемо нашу державу позбавляти конституційного права прямого обрання президента. Це для нас є принциповою позицією", - сказав депутат.

Турчинов відзначив, що без ухвалення закону про вибори депутатів на пропорційній основі опозиція не буде обговорювати питання про голосування по конституційному законопроекту.

Він повідомив, що робоча група, створена опозиційною четвіркою, уже розробила кілька варіантів компромісних законопроектів по політичній реформі. Разом з тим, усі ці законопроекти можуть бути подані опозицією винятково після прийняття закону про вибори на пропорційній основі. За словами Турчинова, ці законопроекти поки не зареєстровані в парламенті.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування