Аслунд: Україні краще мати справу з РАТ "ЄЕС", ніж з Медведчуком і Суркісом

Субота, 6 грудня 2003, 10:55
Експерт Фонду Карнегі Андерс Аслунд вважає, що продаж активів обленерго російській компанії "ЄЕС Росії" приведе до покращення господарювання у них.

На його думку, російський сектор електроенергетики є більш реформованим, аніж український.

В інтерв'ю Українській Службі Бі-Бі-Сі*} Андерс Аслунд, який був радником українського уряду впродовж 3 років, сказав, що як власність російської компанії українські обленерго будуть більш привабливими для західного інвестора.

"Яка альтернатива: оборудки Суркіса-Медведчука? Вони ще гірші. Якщо говорити про західного інвестора, то вони б краще мали справи з "ЄЕС Росії", аніж з компаніями Суркіса", - вважає Андерс Аслунд.

На його переконання, купівлею активів електроенергетичного ринку Росія переслідує дві мети: "по-перше, для російських електричних компаній купівля українських підприємств є економічно виправданою. Вони дуже дешеві, оскільки ситуація з корпоративним управлінням та регуляторна ситуація є в Україні дуже складними".

"По-друге, той факт, що РАТ "ЄЕС" є на 53% державною структурою, і тому така купівля є частиною закордонної політики Росії. Наприклад, обленерго, які свого часу купили словаки, потім опинилися в руках "ЄЕС Росії". Тому Україні замість того, щоб забороняти продаж, треба врегулювати цей ринок", - додає Аслунд.

На переконання Андерса Ослунда, "ЄЕС" скуповує активи в Україні часто не напряму, а через своїх агентів. Купівлю здійснюватиме не самі "ЄЕС", а компанії, опосередковано пов'язані з ними.

"Незрозуміло, - каже він, - який капітал - приватний чи державний - братиме участь у цих купівлях. Наскільки я розумію, ці придбання ніяк не відображені в бухгалтерській звітності "ЄЕС Росії".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News