Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після виборів у Росії Тимошенко і Крючков бояться поразки правих і комуністів, а Томенко - імперії

Понеділок, 8 грудня 2003, 11:22
Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вважає, що після виборів у Росії тиск з її боку на Україну посилиться.

"Тепер такими впливовими парламентськими силами, як ЛДПР і блок "Родіна", найімовірніше, вже незабаром будуть підняті питання Тузли, інші проблеми, що прямо зачіпають національні інтереси України", - говориться в коментарі Томенка, розповсюдженому в понеділок.

Депутат наголошує, що Україна змушена буде "мати справу з тим фактом, що всі серйозні політичні сили в Росії грають на полі ідей відродження імперії".

"Під час виборчих перегонів це стосувалося навіть такої в цілому ліберальної політичної сили, як Союз правих сил, один з лідерів якої Анатолій Чубайс запропонував ідею "ліберальної імперії", - констатує Томенко.

"У стратегічному плані результат парламентських виборів може означати програш не лише російської політичної верхівки, але й самої Росії", - вважає Томенко, пояснюючи, що такі "несподівано" високі результати, здобуті на виборах політичними силами, що виступають за відродження Російської імперії, будуть насторожувати не лише Захід, але й держави СНД.

"Наявність великого лобі тих сил, що виступають за повернення Росії імперського статусу, підштовхуватиме Володимира Путіна до проведення більш наступальної політики щодо інших держав, і, зокрема, щодо держав СНД", - говориться в коментарі.

"Тож, вибори переконливо продемонстрували, наскільки кардинально відрізняється політичний ландшафт в Україні і Росії", - говориться в коментарі.

***

Водночас лідер БЮТ Юлія Тимошенко в інтерв`ю журналістам сказала, що вибори у Державну думу Росії дали "неочікуваний результат", враховуючи, зокрема, "повну поразку правих сил".

За її словами, тенденції нинішніх виборів у Росії також згодом позначаться і в Україні. На думку Тимошенко, рейтинг правих згодом почне також падати і в нашій державі, передає УНІАН.

За словами Тимошенко, результати виборів в Росії пов`язані зокрема зі збільшенням кількості людей, "які дивляться на політику як на фарс", чим можна пояснити великий відсоток голосів за Ліберальну-демократичну партію, а фактично - її лідера, "людину-партію" Володимира Жириновського.

На переконання Тимошенко, кількість людей, які розглядають політику як "абсурд", зростає також і в Україні, і якщо цю ситуацію не виправити, то в нашій державі також можна буде фіксувати низький відсоток явки виборців на дільниці та збільшення кількості громадян, які будуть відходити від реальної політичної ситуації, віддаючи свої голоси за політичні партії на кшталт "Партії любителів пива".

Як сказала лідер БЮТ, у Росії склалася "цікава ситуація в секторі лівих сил: завдяки застосуванню серйозних технологій вдалося розколоти Комуністичну партію Росії на дві частини - блок "Родина" та безпосередньо КПРФ".

На її думку, така ж успішна технологія може бути застосована в Україні. "Лівим треба глибоко замислитися як надати іншої якості, авторитету лівому руху в Україні", - зауважила вона.

***

А член фракції КПУ, голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков в інтерв'ю журналістам сказав, що комуністи в Росії потерпіли серйозну поразку на виборах, а праві потерпіли катастрофічну поразку.

Він зауважив, що російські комуністи дали привід для того, щоб "використати деякі моменти". За його словами, зокрема, йдеться про наявність в списку Компартії Росії людей, які займаються бізнесом і якийсь зв`язок одного із діячів Компартії із Борисом Березовським, що не додало авторитету Компартії в російському суспільстві.

Він наголосив, що все це сприймається в суспільстві неоднозначно і "комуністам є над чим серйозно думати, в тому числі і українським".

Крючков зазначив, що результати виборів в Росії ніяк не позначаться на українсько-російських відносинах.

Він вважає, що зіпсувати "далі вже мабуть важко". За його словами, ті хто це зробив вже "мабуть себе вичерпали". На його думку, в цьому ряді такі події як навколо Тузли і приїзд в Україну Чубайса.

"Я не знаю що у них в голові є у цих діячів", - сказав Крючков. Він також наголосив, що з повагою ставився до російського політикуму, вважаючи його набагато соліднішим в порівнянні із українським.

Крючков зазначив, що останні події переконали його "що там (Росії) дурнів принаймні не менше, ніж у нас".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування