Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мартинюк: нехай ті, у кого "чешуться руки" поділити комітети, зберігають спокій

Понеділок, 8 грудня 2003, 17:26
Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк сподівається, що в парламенті не відбудеться перерозподіл комітетів.

На сьогоднішній день "немає підстав для перерозподілу комітетів", заявив він на прес-конференції в понеділок. У той же час, за його словами, є підстави в деяких фракцій порушувати питання про зміну керівництва ряду комітетів.

Мартинюк підкреслив, що в такому випадку необхідно буде діяти відповідно до процедури, тобто для того, щоб підняти питання в парламенті про зняття когось з посади голови комітету, необхідно зібрати 150 підписів депутатів. Він висловив надію на те, що парламент завершить свою роботу без перерозподілу комітетів.

Перший віце-спікер підкреслив, що більшість політичних сил у парламенті налаштовані на подальшу плідну роботу без перерв.

Він також підкреслив, що серед важливих задач парламенту є проведення політичної реформи в державі. У зв'язку з цим ті, "у кого чешуться руки" поділити комітети, повинні думати про необхідність проведення політичної реформи, для чого необхідно зберегти спокій у парламенті.

Перший віце-спікер висловив думку, що парламенту немає необхідності ухвалювати таку кількість законів. Тільки на нинішній пленарний тиждень для розгляду й ухвалення рішення винесено більш 100 законопроектів. Мартинюк відзначив, що більшість з них - це внесення змін у вже діючі закони.

Мартинюк також вважає, що вже на першому голосуванні в парламенті з питань внесення змін у Конституцію України необхідно набрати конституційну більшість голосів, тобто 300.

Коментуючи на прохання журналістів висловлювання координатора парламентської більшості Степана Гавриша про те, що більшість готова проголосувати самотужки зміни до Конституції вже в грудні, перший віце-спікер підкреслив, що набрати на першому голосуванні просту більшість у 226 голосів було б помилкою.

Він відзначив, що має "великі сумніви в тому, що потім ці зміни одержать 300 голосів". "Я вважаю, що вже на першому голосуванні необхідно 300 голосів", - сказав Мартинюк.

Разом з тим він підкреслив, що якщо парламенту не вдасться набрати 226 голосів по законопроекту з політреформи на нинішній сесії і 300 - на наступній, то про політичну реформу в найближчі 10 років можна буде не говорити.

Коментуючи позицію комуністів із приводу підтримки законопроектів по політреформі, Мартинюк нагадав, що в КПУ є ухвалене на рівні партії рішення про підтримку законопроекту, що передбачає проведення виборів у Верховну Раду на пропорційній основі.

Він ще раз підтвердив, що комуністи виступають проти запропонованого варіанта змін у Конституцію, відповідно до якого в 2004 році вибори президента проводяться в парламенті, а термін повноважень нинішньої Верховної Ради продовжується до 2007 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування