Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може стати членом НАТО вже через 5-8 років

Понеділок, 8 грудня 2003, 17:32
Україна може стати членом НАТО вже через 5-8 років за умови виконання Плану дій Україна-НАТО і прозорого проведення президентських виборів у 2004 році, вважає незалежний британський експерт Джеймс Шерр (James Sherr).

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у Києві в понеділок, відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно, щоб Україна виконувала План дій Україна-НАТО, і, за умови сприятливого розвитку подій у країні в майбутньому році (2004 рік в Україні - рік виборів президента), я упевнений, що кілька держав і урядів країн НАТО будуть вітати членство України протягом 5-8 років", - сказав експерт.

При цьому Шерр нагадав, що в процесі євро-атлантичної інтеграції України "є й інше гальмо - дисбаланс усередині самого НАТО". "У НАТО - майже розкол із приводу адміністрації Буша, війни в Іраку, заяви Франції. Є протиріччя між старою і новою Європою", - відзначив він.

"Я не думаю, що багато хто почувають себе впевнено з приводу майбутнього НАТО. Зараз вони стурбовані з приводу трансатлантичних відносин, що визначає НАТО - майбутнє цих відносин зараз під сумнівом", - вважає Шерр.

У цьому зв'язку, відзначив він, для України важливо поглиблювати відносини не тільки з НАТО в цілому, але й у двосторонньому форматі з країнами-учасницями цієї організації.Європейській комісії варто визнати за Україною можливість повноправного членства в Євросоюзі у випадку виконання всіх необхідних критеріїв, переконаний Шерр.

"Необхідно, щоб ЄС вирішив і заявив, що, у принципі, ЄС вітає таке членство", - заявив він.

Експерт позитивно охарактеризував резолюцію Європарламенту, у якій за Україною визнається перспектива членства в цій організації. У той же час, підкреслив він, "ця резолюція була дуже позитивною, але її недостатньо".

"Необхідно, щоб і Єврокомісія виступила з подібною заявою, щоб не тільки Проді (голова Єврокомісії Романо Проді), але і Кріс Паттен (комісар Єврокомісії з питань зовнішньої політики) усвідомив важливість цього питання", - вважає експерт.

Британський експерт вважає, що заява Єврокомісії про визнання європейських перспектив України також сприяла б і ефективності проведених Києвом реформ.

"Це рішення дозволило б Євросоюзу просувати Україну вперед, тому що поки ЄС говорить про реформу (в Україні), а не про членство, я боюся, що не буде справжньої реформи, а тільки імітація реформ", - відзначив він.

У той же час Шерр скептично оцінює перспективу надання Україні асоційованого статусу в ЄС найближчим часом, так само як і згадування такої можливості в тексті Плану дій Україна-ЄС, що у даний час розробляється сторонами для прийняття в травні 2004 року.

"Я сумніваюся, що це надія реальна. І це тільки моє враження, але не моє бажання", - сказав експерт, відзначаючи, що "у Європейському союзі абсолютно немає настрою вживати радикальних заходів, тому що поточне розширення ЄС вимагає безлічі ресурсів, інтелектуальних, робітників, фінансових у зв'язку з тим, що досить серйозні проблеми поставлені Польщею, Чехією, країнами Прибалтики".

У той же час Шерр позитивно характеризує розробку Плану дій Україна-ЄС: "Цей новий документ має позитивні можливості, він свідчить, що ЄС сам усвідомлює, що угода про співробітництво поки не ефективна, недостатньо конкретна. Потрібні конкретні цілі, механізми".

"Не важливо, чи буде Україна членом ЄС через 10 чи 15 років, важливо, щоб ЄС визначив конкретні кроки, необхідні для виконання цієї мети, визначив терміни й установив інституційні механізми консультацій і підтримки. Необхідно, щоб мета і вимоги були ясними", - підкреслив Шерр.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування