Якщо Кучма балотуватиметься на третій термін, Захід забуде про Україну

Вівторок, 9 грудня 2003, 16:22
Якщо Леонід Кучма балотуватиметься на виборах президента 2004 року, то реакція Заходу буде надзвичайно негативною. Так вважає експерт Центру конфліктології британської Академії оборони Джеймс Шерр.

"Вона [реакція] буде настільки негативною, що стане неможливим навіть обговорювати питання членства України в НАТО та Євросоюзі. Є ризик, що дискусії щодо цього з Україною стануть "мертвою справою", - сказав Шерр в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі.

Крім того, експерт наголосив, що в НАТО "немає жодної людини, яка заплющує очі на авторитаризм і брак демократії в цій країні".

Саме через це новий План дій "Україна-НАТО" робить більше акцентів на демократичних і економічних реформи, аніж на оборонній галузі, говорить Шерр.

Проте, за його словами, "рішення Києва надіслати солдатів до Іраку мало більший вплив на просування до НАТО, ніж усі миротворчі операції України".

"Попри те, що НАТО мала доволі маргінальну роль у Багдаді, відправкою свого контингенту Україна продемонструвала, що якщо вона хоче стати частиною НАТО, спільноти, яка поділяє ризик, вона має стати й частиною іншої світової спільноти – яка бере на себе цей ризик", - сказав Шерр.

Коментуючи слова голови Американського комітету НАТО Брюса Джексона щодо можливості членства України в НАТО вже в 2006 році, Шерр сказав, що Джексон лише висловлював свою особисту думку.

"Таку саму думку висловлював і колишній посол Сполучених Штатів в Україні Карлос Паскуаль. Це не позиція адміністрації Буша, але позиція великої її частини", - сказав він.

Шерр пояснив, що для багатьох країн Заходу членство України в НАТО протягом наступних 5 років не є питанням, якщо Київ реформує галузь безпеки, де, на його думку, насправді немає необхідного прогресу, та нарешті почне звертати увагу на найскладніші моменти Плану дій "Україна-НАТО" – політичні й економічні проблеми.

"Але це буде боротьба, яка супроводжуватиметься відсутністю єдиної позиції щодо цього питання в самому НАТО. Якщо Україна бажає протягом наступних 5 років стати членом НАТО, вона лише має виконувати ті угоди, які вже були ухвалені", - сказав він.

Коментуючи останні події у Грузії, Шерр висловив думку, що "Україна має поводитися з Грузією так, якої поведінки вона сама очікує від Заходу".

"Київ не має права на висловлювання щодо того, в чиїх руках має бути влада в Грузії, це мають віддзеркалювати демократичні побажання грузинів. Київ має отямитися від подій у Грузії й розставити свої економічні і геополітичні акценти в Тбілісі і забути про те, що інструментом втілення цих інтересів тривалий час був Шеварднадзе", - говорить Шерр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...