Тимошенко про Ющенка у Канаді й Києві. Знайдіть різницю

Вівторок, 9 грудня 2003, 17:43
Від "УП": Що ж насправді Тимошенко сказала у Канаді про свою участь у виборах президента? Минулої п'ятниці політолог Олексій Гарань, як і інші учасники зустрічі з лідером БЮТ, почули запевнення: вона не буде балотуватися, а підтримає єдиного кандидата. Про що Гарань підготовив повідомлення з Торонто для "Української правди". Водночас прес-служба "Батьківщини" – партії, очолюваної Тимошенко – повідомила інше: жодних заяв стосовно своєї участі чи не участі у президентських виборах Тимошенко не робила. Ситуація дивна, тим більше що обіцянку Тимошенко не балотуватися зафіксували журналісти, а ця проблема є хіба не найважливішою в опозиції. Намагаючись розібратися у цій раптовій зміні думки Тимошенко, "УП" звернулася до Олексія Гараня, який підготував більш широкий матеріал і дослівно відтворив сказане лідером БЮТ.


Виступи під час свого перебування в Канаді Юлія Тимошенко провела вдало. Оцінка - "5". У цьому сенсі Ющенкові варто повчитися у Тимошенко, бо складається враження, що він або не має достатньої кількості домашніх заготовок, або недостатньо ними користується (що, насправді, є необхідним у передвиборчих дебатах).

Скажімо, вона надзвичайно добре відповіла на питання, чому БЮТ підтримав програму Януковича (відповідь: щоб розколоти провладний табір) або ж для чого необхідно намагатися вплинути на комуністів (щоб голоси їхнього електорату не відійшли до влади). І зірвала оплески у антикомуністично настроєної аудиторії.

Що дала Юлії Тимошенко поїздка до Торонто та Оттави? Зустріч з міністром закордонних справ Канади, виступи перед представниками діаспори (і навіть той факт, що "Вечірні вісті" українською мовою почали розповсюджуватися в Торонто із додатковою торонтською вкладкою) – все це має посилити позиції Тимошенко як у переговорному процесі з Ющенком (і це цілком нормально з погляду політики), так і в стосунках із владою (мовляв, краще її не чіпати, бо має міжнародні контакти).

Звичайно, Ющенкові варто мати Тимошенко на своєму боці. Але і Тимошенко варто зрозуміти, що можливість зриву переговорів і її висунення окремо від Ющенка може призвести до її дискредитації. В ході зустрічей різні представники діаспори неодноразово наголошували на тому, що від опозиції має бути єдиний кандидат.

І хоча прямо прізвище Ющенка здебільшого не лунало, однак було цілком зрозуміло, що саме його вважають кандидатом із найкращими шансами на перемогу.

Зрештою, на чіткі запитання, чи Тимошенко може піти окремо від Ющенка, вона дала 3 грудня негативну відповідь. Але її прес-служба заперечила, що такі заяви мали місце.

Цей виступ Тимошенко записувався на аудіо й відео низкою українських мас-медіа в Канаді. Отож, легко перевірити, що саме було сказано. Наводимо розшифровку, зберігаючи мову оригіналу. Додамо, що ці питання ставилися українськими канадцями, і тому коментарі Степана Хмари - "ми знаємо, звідки ростуть ноги" у незручних питань - не мають підстав: люди запитували про те, що їм болить.

Оксана Закидальська, кореспондент The Ukrainian Weekly: "Ми всі дуже тішимося, що Ви впевнені, що буде єдиний кандидат. Але Ви не назвали прізвище цього кандидата. Ми можемо по-різному оцінювати дії Ющенка, але абсолютно зрозуміло, що саме він має найкращі шанси на перемогу. Чи ви маєте на увазі під єдиним кандидатом саме Ющенка і чи ви висуваєте якісь спеціальні умови його підтримки?"

Юлія Тимошенко: "Преговори ідуть сьогодні між трьома командами ("Наша Україна", СПУ, БЮТ). Переговори ідуть під висування єдиного кандидата Віктора Ющенка."

(Далі Тимошенко зазначила, що переговори йдуть навколо трьох питань: програма дій; як забезпечити виконання цієї програми, кадрові і організаційні проблеми; спільні дії під час виборів.)

"Повірте мені, нема в цих переговорах якихось очевидних антагонізмів. Немає. Просто цю роботу треба зробити. Ще трошечки менше року до виборів, тобто час ще є, і ми хочемо цю роботу зробити якісно."

Степан Ільницький, ветеран дивізії "Галичина": "Ви говорили про важливість одинокого кандидата від опозиції. Чи ви готові заявити, що в ніякому случаї ви не будете ще одним кандидатом на президента від опозиції? Можна без клятв". (Сміх в залі, Тимошенко сміється.)

Юлія Тимошенко: "Дякую, що без клятв. Я думаю, що здоровий глузд просто не дозволить мені це зробити. Оце я вам можу впевнено сказати. Якщо кожен із нас піде окремо, результат буде "нуль". Ніхто з нас ще не робив ідіотських, перепрошую, вчинків у своєму політичному житті..."

Степан Ільницький: "Дайте відповідь на питання, чи ви готові заявити?"

Юлія Тимошенко: "Я вже тричі заявила і ще раз вам кажу, що окремо я балотуватись не буду, тобто я не піду окремим кандидатом".


P.S. від УП. Але на цьому історія не закінчилася. Через п'ять днів, у понеділок на чат-конференції Тимошенко поставили схоже запитання. Відповідь Тимошенко гідна того, щоб її процитувати повністю. Почавши не дуже вдалим жартом, вона закінчила фактично словами, що Ющенко як єдиний кандидат від "Нашої України", СПУ і БЮТ приречений на поразку. І будь-який інший варіант "єдиного кандидата" краще.

Питання: "Чи збираєтесь ви висувати свою кандидатуру на президента? При всій моїй повазі до вас маю сказати, що ви не прохідний претендент".

Відповідь Тимошенко: "Чесно кажучи, ми докладаємо багато зусиль до того, щоб Віктор Ющенко пішов як єдиний кандидат від об’єднаної опозиції в контексті узгодженої програми дій до та після виборів.

Але змістовне наповнення вашого запитання мене зовсім трошки здивувало. Я була переконана, що термін "прохідність" або "непрохідність" більше відповідає визначенню кишкових захворювань, пов’язаних із фізіологічним запором, а не характеристики якостей політика, якого б ви хотіли бачити своїм президентом.

Я вважала, від майбутнього президента ви очікуєте розуміння шляху відродження України, надзвичайної сили волі у формуванні, прийнятті та втіленні рішень, здатності об’єднати та духовно підняти націю, здатності впевненою рукою, яка не затремтить, розчистити вітчизняні Авгієві конюшні.

А ви так збаналізували процес: просто рухаєшся кишками, як "прохідний", і закінчуєш свій тріумфальний похід на виході з прямої кишки, повністю сформований як діючий президент. В цьому процесі допомагає математично свідома, працююча як годинник перистальтика. Нудно...

А тепер – по суті. У мене з’явилось бажання повністю й відверто пояснити можливі розташування політичних сил перед виборами, відклавши вбік термін "прохідність":

По-перше – від влади піде єдиний кандидат, і це буде Леонід Кучма. Якщо його здоров’я не витримає багаторічних "перевантажень" – кандидатом буде Віктор Янукович.

В першому турі кандидат від влади буде мати 35 - 37% незалежно від того, яка у нього буде реальна підтримка в суспільстві, навіть якщо 0%. Цю цифру вони вміють намалювати, і ми її бачили під час останніх президентських і парламентських виборів в Україні.

По-друге – припустимо, від нашої опозиційної трійки - Ющенко, Мороз, Тимошенко – як кандидат, що має найбільшу вірогідність перемогти на виборах, піде Ющенко. В першому турі наша трійка візьме не більше 40% (з цією цифрою, до речі, погоджуються всі аналітики "Нашої України"). Більший відсоток взяти не дадуть, та й частина тих, хто підтримує Мороза або мене, за Віктором Ющенко не підуть.

По-третє – Комуністична партія, скоріше всього, Віктора Ющенко як єдиного кандидата не підтримає. Блок "Наша Україна" за останні два роки все для цього зробив. Комуністи підуть окремо і в першому турі, за підтримки всіх можливих обставин, візьмуть 20-23%.

При такому пасьянсі в другий тур вийде кандидат від влади з 37% та Віктор Ющенко з 40%.

А тепер для вас, шановний математику, суто математична проста задачка: за кого в другому турі проголосують прибічники Комуністичної партії, якщо кандидата від влади публічно, в останні перед виборами дні, підтримає Володимир Путін, а Віктора Ющенко через брудні чорні PR-технології залізно зв’яжуть із США (і НАТО) та з украй радикальним націоналізмом і майбутнім розколом України на Захід та Схід?

Не здається вам, що в другому турі комуністи жодного голосу не дадуть Віктору Ющенко?

Як вам така математика? Не занадто високий для України ризик?

Можливий інший варіант: від учасників акції "Повстань Україно!" (нашої політичної сили, соціалістів, комуністів та великої кількості правих позапарламентських партій) висунення єдиного кандидата-не комуніста.

Гарантований прохід такого кандидата в другий тур з тими ж самими 40% разом з кандидатом від влади. В другому турі значна частина прихильників Віктора Ющенко проголосує за єдиного кандидата від опозиції (якщо він не буде членом КПУ), а Віктор Ющенко може достойно посісти пост прем’єр-міністра.

Такий варіант є значно менш ризикованим, ніж перший. І навіть якщо від нашої двійки Мороз-Тимошенко піде єдиний кандидат – він гарантовано проходить в другий тур з кандидатом від влади і в другому турі буде консолідуючою фігурою для крайніх правих та крайніх лівих.

Та взагалі, до виборів майже рік. І ще нікому не відомо, як будуть змінюватись симпатії та антипатії до політиків у нашому суспільстві".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...