Хорошковський – відхід свідомого політика чи просто піар-хід?

Неділя, 4 січня 2004, 18:19
Валерій Хорошковський став першим ньюс-мейкером 2004. Після кількох місяців не досить активних погроз він раптом таки зважився на рішучий крок і заявив про добровільну відставку з посади міністра економіки та з питань європейської інтеграції, про що інформував ЗМІ у суботу власною заявою.

В листі до ЗМІ Хорошковський зазначає, що подав у суботу свою заяву про звільнення.

Хоча, як відомо, "Дзеркало тижня" писало про факт складення заяви про відставку Хорошковським ще позаминулої п'ятниці. Тоді ж Хорошковський, за даними "УП", попрощався з колегами. Але у понеділок, 29 грудня, прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що у нього немає заяви Хорошковського і відповідно ніякого рішення не ухвалювалося.

3 січня заяву Хорошковського мав би отримати черговий по Кабміну Микола Азаров. Але останнього, як виявили журналісти 1+1, на місці не було. Натомість у Мінекономіки підтвердили, що про відставку "боса" знають, і повідомлення про це він роздав ЗМІ.

Наголошуючи на тому, що це його "свідоме добровільне рішення", Хорошковський, щоб "знизити хвилю спекуляцій, некваліфікованих чи недобросовісних тлумачень", надав власні пояснення свого "повністю зваженого кроку".

Зокрема, Хорошковський відзначив свій повністю залежний статус від міністра фінансів та першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова, оскільки "наразі економічна політика уряду й діяльність його економічного блоку фактично підпорядковані міністерству фінансів".

"Позиція Міністерства фінансів у новій владній структурі, безумовно, стає домінуючою, безальтернативною. Решта причетних до вироблення економічної політики міністерств фактично зобов’язані обслуговувати завдання Міністерства фінансів, переважна більшість яких пов’язана з поточним виконанням бюджету", - наголосив Хорошковський у поясненні своєї відставки.

"Заблокованість діяльності Міністерства економіки" унеможливила виконання Міністерством власних функцій і здійснення політики, спрямованої на вільний розвиток ринків і підвищення конкурентноздатності вітчизняної економіки", - зазначив він.

Як відомо, раніше Хорошковський неодноразово заявляв, що залишить свою посаду в Кабміні, як тільки зрозуміє, що не може нічого зробити для євроінтеграції України.

Втім, з пояснення Хорошковського стає зрозуміло, що наразі він заявляє не стільки про власну безсилість, скільки про "невдоволення" політикою Азарова.

Зокрема, він зазначає, що "підпорядкування економічної політики завданню поточного виконання бюджету [сфера діяльності Азарова - "УП"] призвело до того, що заходи адміністративного втручання на ринку почали домінувати над застосуванням економічних важелів регулювання та стимулювання ринків", а також попереджає, що вже в середині наступного року може бути провалена доходна частина бюджету-2004.

По суті, це другий офіційний випад проти Азарова. Першим, як відомо, був різкий виступ Хорошковського проти створення ЄЕП, проект договору якого розроблявся від української сторони якраз Азаровим. Тоді Хорошковський пішов навіть проти генеральної лінії партії "Трудова Україна" та позиції влади в цілому.

Той вчинок значно підняв рейтинг Хорошковського в очах інших політиків, політологів та представників преси. Анатолій Гриценко назвав його разом із Чалим, Єрміловим, Гайдуком, Марчуком "людьми року" за те, що вони вперше на засіданні уряду виступили на захист інтересів України в питанні ЄЕП.

Майбутнє Хорошковського після нинішнього випаду виглядає досить туманним. Рішення по його заяві ще не ухвалено. І не виключено, що Кучма не захоче відпускати такого "цінного кадра", адже ж не підписував він колись двічі заяви Шкідченка.

До того ж, посаду голови Київської міської держадміністрації, на яку раніше прочили Валерія Івановича, тепер, після рішення Конституційного суду, здається, може обіймати тільки Олександр Омельченко.

Можна, правда, буде ще дообратися, у разі прийняття відставки, по одному з округів, звільнених міністрами-депутатами, до Верховної Ради і продовжити публічну кар'єру там. А є ще роль лідера нової політичної сили, який може у випадку провалу конституційної реформи (або й непровалу) піти на президентські вибори і позмагатися за частину електорату з Ющенком. Адже в опозицію людина Пінчука точно не піде.

Політолог Кость Бондаренко в коментарі "Українській правді" відзначив, що Хорошковський, який не мав перспектив для особистого росту, будучи вічно підшефним Азарову в уряді Януковича, тепер має всі підстави й можливості знову почати публічну кар'єру і формувати нову політичну силу на вибори президента.

"Хорошковський не знайшов себе у цьому уряді ні за віковими, ні за ментальними якостями. Але знайшов мужність піти з високо піднятою головою!", - зазначив політолог.

Бондаренко нагадав, що відставка назрівала давно. Через постійні суперечки з Азаровим Хорошковському пропонували добровільно подати у відставку, потім після його різкої позиції щодо ЄЕП представники фракції ПППУ-ТУ неодноразово натякали на те, що переглянуть своє кадрове представництво в уряді.

"Я не думаю, що це рішення призведе до політичної смерті Хорошковського, а навпаки - стане виграшним. Колись після виступу Валерія Хорошковського після ЄЕП Віктор Ющенко сказав йому: "Браво, Валерію". Думаю, нинішній його вчинок також вартий слів "браво, Валерію", - додав він.

Бондаренко висловив переконання, що Хорошковський наразі вже сформувався як самостійний політик, а тому навряд чи піде на якусь адміністративну роботу, а радше займеться формуванням нової політичної сили, із якою буде йти на вибори 2006.

Він відзначив, що наразі Хорошковський, врахувавши попередні проколи "Команди озимого покоління", може формувати в країні третю силу без підтримки Пінчука чи Пустовойтенка, які раніше виступали в ролі його "кураторів". Водночас, Бондаренко висловив переконання, що Хорошковський не буде виступати проти президента Кучми і не перейде в опозицію.

В той же час інший політолог Віктор Небоженко наголосив на тому факті, що наразі немає постанови Кабміну чи указу президента про прийняту відставку Хорошковського. Він не виключив, що це лише засіб привернути увагу до постійного конфлікту з Азаровим і перетягти ковдру на свою сторону.

Він наголосив на тому, що однією з найбільш серйозних проблем Кабміну є його псевдокоаліційність. І навіть незважаючи на щорічні "акції солідарності" за участю пропрезидентської більшості, уряду та президента, Кабмін так і не став монолітною силою, а є лише групою представників різних сил, що відстоюють свої інтереси.

"Особливо складні відносини склалися між Мінфіном та Мінекономіки. І ті, й інші вирішували фактично ті самі проблеми з різним рівнем відповідальності. Мінекономіки Хорошковського хотіло саме формувати економіку, але на ту ж роль претендував Азаров."

Небоженко не виключив, що своїми "численними заявами, чутки про які ходять вже близько місяця, Хорошковський лише хотів привернути увагу до конфлікту з Азаровим і вирішити його на свою користь".

З іншого боку, зазначає Небоженко, ці заяви Хорошковського стали головним болем для Януковича, якому не вдалося створити команду однодумців. Він не виключив, що конфлікт міністра економіки та європейської інтеграції з міністром фінансів Азаровим може мати наслідки для всього Кабміну і відбитися на весняному голосуванні щодо політреформи.

Небоженко також вважає, що Хорошковський, який, без сумніву, виріс як політик з часу краху політпроекту "Команди озимого покоління", ухвалював рішення про відставку, все ж порадившись попередньо з "старшим товаришем" – Віктором Пінчуком.

При цьому політолог підкреслив, що це конфлікт всередині Кабміну, а не політичний конфлікт. "Дії Хорошковського – це насамперед дії у пику Азарову, так само як діями проти Азарова був і виступ проти ЄЕП. Просто Хорошковський як політик відчув усю глевкість цього проекту і виступив проти нього, і був правий", - зазначив Небоженко.

"Проблема ж не стільки у Хорошковському як особистості, скільки в ситуації в Кабміні в цілому, у його псевдокоаліційності. Якщо Хорошковський піде, то це тільки півсправи, друга частина – хто стане його наступником, представником якої сили буде новий міністр (наприклад, призначення Клюєва свідчило про посилення донецьких)", - наголосив політолог.

Водночас, хоча Небоженко і скептично поставився до можливості відставки Хорошковського, він зазначив, що той своєю політикою у цьому Кабміні все ж зібрав собі "невеличкий стартовий капіталець" політика у вигляді тези "Я хотів бути реформатором, але консерватори мені не дозволили". А з таким зручним формулюванням, на думку політолога, Хорошковський зможе потрапити ще не до одного Кабміну.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...