Росія вдарила по бізнесу Пінчука

Четвер, 8 січня 2004, 14:18
5 січня Російська Федерація і Україна підписали угоду про квоти на імпорт до Росії в 2004 році труб українського виробництва.

За словами прес-секретаря Міністерства економічного розвитку і торгівлі РФ Костянтина Богданова, загальний обсяг поставок українських труб до Росії в 2004 році становитиме 715 тис. тонн, з яких 230 тис. тонн – труби великого діаметру, 4 тис. 200 тонн – труби з неіржавіючої сталі.

"Ця позиція була включена до угоди, оскільки дані моніторингу показали, що поставки даного виду продукції могли завдати шкоди російським виробникам", – повідомив Богданов.

За його даними, решту поставок з України становитимуть труби середнього і малого діаметру.

Як повідомив Богданов, угоду укладено до кінця 2004 року і вона передбачає проведення додаткових консультацій про обсяги поставок у 2005 році. Угода також передбачає проведення додаткових консультацій, якщо поставки з України проводитимуться за цінами, нижчими за ринкові, і можливість вживання захисних заходів.

"За оцінками експертів, підписана угода повністю відповідає інтересам російських виробників, сприяє динамічному розвитку російської трубної промисловості", – відзначив прес-секретар.

Як відомо, російські металурги раніше неодноразово звинувачували своїх українських колег у демпінгу. Підписання угоди гальмувалося саме з цієї причини, проте наприкінці року проблема несподівано врегулювалася, коли РАО "Газпром" пообіцяло віддати російським металургам велике замовлення на 2005 рік під свою інвестиційну програму.

У 2002 році Україна поставила до Росії близько 530 тис. тонн труб, з яких близько 65 тис. тонн – діаметром 1420 мм. На 2003 рік квота на поставку труб до Росії була встановлена в розмірі 620 тис. тонн, зокрема 485 тис. тонн труб малого і середнього і 135 тис. тонн труб великого діаметру.

Проте, відповідно до досягнутих 23 вересня домовленостей між Україною і Росією, до кінця 2003 року загальний обсяг експорту труб українського виробництва до Росії було збільшено до 740 тис. тонн – за рахунок збільшення на 120 тис. тонн квоти на поставку труб великого діаметру.

УНІАН



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...