Австрійська преса теж зацікавилась третім терміном Кучми

П'ятниця, 9 січня 2004, 10:56
В Україні розпочинається найжорсткіша боротьба за владу, яка визначить її внутрішній розвиток та зовнішньополітичне становище на багато років.

Так коментують оглядачі у німецькомовній пресі рішення Конституційного суду, згідно з яким президент Леонід Кучма може балотуватися на третій термін, повідомляє радіо "Свобода".

Як пише австрійська газета "Oberösterreichische Nachrichten", "момент було вибрано досконало: поки закордонні політики відзначали свята, український президент забезпечив собі третій термін".

Українська Конституція дозволяє лише два президентські терміни по п’ять років, але президент скористався своїми випробуваними методами впливу для того, щоб примусити Конституційний суд до шахрайства, пояснює австрійська журналістка перипетії української політики.

На думку видання, немає сумніву, що Кучма балотуватиметься на осінніх виборах, адже він уже заздалегідь забезпечив собі перемогу, бо, як "авторитарний диктатор", домігся ще однієї невеличкої зміни до Конституції: наступний президент обиратиметься парламентом, а не народом.

Таким чином, пише видання, вирішується завдання щодо недопущення перемоги на президентських виборах популярного опозиційного політика Віктора Ющенка. Такий розвиток подій мав би сумні наслідки для України, однієї з найбідніших та дедалі більш ізольованих країн у Європі, говориться в матеріалі.

Ще одна австрійська газета "Die Presse" звертає увагу на міжнародні аспекти вибору українців. В Україні, на його думку, точиться запекла боротьба навколо політичного курсу країни на Захід чи на Схід.

Представником прозахідного напрямку є популярний колишній прем’єр-міністр Віктор Ющенко, який застерігає переважно проросійськи налаштоване керівництво від надмірного зближення з Москвою. Особливо після того, як до Думи прийшли праві популісти, ультранаціоналісти та прихильники великодержавної Росії.

На протилежному боці політичного рингу стоїть голова президентської адміністрації Віктор Медведчук, який назвав себе "головним лобістом Росії в Україні". Вплив та бажання контролю президентської адміністрації над зовнішньополітичним відомством України настільки великі, що австрійський журналіст називає маніакальним прагнення знати про дипломатів усе, включно з тим, що купують вони і їхні родини.

Читайте також про реакцію німецької преси:

З третім строком Кучми Україні "нічого робити в спільноті демократичних держав"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування