В Мукачевому після зміни влади членів "Нашої України" не визнають за депутатів

П'ятниця, 9 січня 2004, 12:20
"Наша Україна" ініціюватиме парламентські слухання щодо подій довкола Мукачевого. Про це заявив народний депутат України, член фракції "Наша Україна" Віктор Балога, коментуючи недопущення місцевих депутатів на сесію міськради.

"Сьогодні ми стали свідками того, як в Україні зневажається Конституція України, закон про місцеве самоврядування України, Європейська Хартія про місцеве самоврядування. Причому, робиться це з використанням силових структур", - заявив він у коментарі прес-службі "Нашої України".

"Саме останнім було доручено зробити всю чорну справу з недопущення до засідання сесії міської ради не лише депутатів міськради, але й депутатів Верховної Ради України, що є порушенням закону про статус народного депутата", – зазначив Балога.

Він відзначив, що натомість чомусь на сесії міської ради були присутніми заступник голови облдержадміністрації Іван Рогач та начальник управління охорони здоров’я ОДА Роман Шніцер.

"Взагалі, сесія є нелегітимною, оскільки скликання сесії відбулось із порушенням законодавства: не було оголошено порядок денний, не засідали постійні комісії міськради, сесію не вів секретар ради, якого просто не допустили до сесійної зали", - сказав Балога.

"Я вже не кажу, що депутати просто не мали жодних юридичних підстав розпускати міську територіальну виборчу комісію, яка сформована на чотири роки ще минулим депутатським корпусом", – додав він.

Він повідомив, що депутати міської ради, котрим не дали бути присутніми на сесії, звернуться до суду щодо скасування рішень 29-ї позачергової сесії міської ради. Що стосується якихось прогнозів дій новоявленої влади, то "їх важко прогнозувати, позаяк вони діють поза правовим полем", – сказав Балога.

В той же час, співробітники міліції, що забезпечують порядок при проведенні сесії міськради, заявляють, що діють у рамках закону.

Про це заявив агентству Інтерфакс-Україна начальник центру суспільних зв'язків управління МВС України в Закарпатській області Олександр Макивчук.

У коментарі він відзначив, що дії співробітників міліції спрямовані на забезпечення суспільного порядку й виконання указу президента Леоніда Кучми "Про заходи для забезпечення конституційних прав громадян і нормалізації життєдіяльності міста Мукачеве Закарпатської області". За його словами, у даний час сесія міськради продовжується.

Як повідомляє прес-служба обраного на виборах у 2003 році мером міста Василя Петьовки, в п'ятницю ранком співробітники спецпідрозділів міліції "Беркут" і "Сокіл" декількома кордонами заблокували усі входи в приміщення міськради Мукачевого і не пускають на сесію ряд депутатів.

Сесію веде в.о. міського голови Мукачевого Мирослав Опачко, призначений на цю посаду указом президента.

Як повідомлялося, на виборах мера Мукачевого 20 червня переміг кандидат від боку "Наша Україна" Василь Петьовка. Це рішення було оскаржено в суді, і Сихівський місцевий суд Львова кілька разів скасовував його, однак міськвиборчком підтверджував своє рішення про перемогу Петьовки.

25 грудня президент Кучма підписав указ, спрямований на виконання рішення суду й забезпечення проведення нових виборів, яким призначив мером Мукачевого представника СДПУ(О) Опачка.

У п'ятницю на засіданні міськради мало розглядатися питання про проведення повторних виборів.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування