У БАКАЯ НАМАГАЮТЬСЯ ДІЗНАТИСЯ, ЗВІДКИ В КУЧМИ ГРОШІ НА БАДЕН-БАДЕН

П'ятниця, 9 січня 2004, 12:39
Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Микола Томенко підготував депутатський запит на адресу керівника Державного управління справами з приводу джерела фінансування новорічного відпочинку президента Леоніда Кучми.

"Останні новорічно-різдвяні свята засвідчили, що Кучмі ніщо людське не чуже", – говориться в коментарі Томенка, розповсюдженому в п’ятницю.

"Він не лише не забув привітати дорогих співгромадян, але й не знехтував нагодою відпочити. За найкращими традиціями: з розмахом, у великій компанії наближених... і знову не зрозуміло, чиїм коштом".

"Відпочиває гарант цього року не в Трускавці, як завжди, а в одному з найдорожчих курортів Європи – в німецькому готелі "Бюлерхьое", та не з самою лиш родиною, а з цілою свитою", – пише Томенко.

"Піднявшись" таким чином до рівня глав провідних європейських країн, які також полюбляють відпочивати та покращувати здоров’я у "Бюлерхьое", Кучма, вочевидь, вирішив, що "збагачена" за роки його правління Україна може віддячити своєму президенту, профінансувавши королівський відпочинок", – говориться в коментарі.

"Незрозуміло, щоправда, за які такі внески у розбудову країни нагоду відпочити по-царськи отримала й низка інших високих посадовців з родинами", – наголошує Томенко.

Однак, за словами депутата, привід для роздумів дає не лише моральний бік справи. Серйозне занепокоєння викликає, передусім, оцінка бюджетних перспектив діяльності глави держави у 2004 році.

"Якщо виходити з того, що вже за півсічня цього року витрачено кілька мільйонів гривень на встановлення "біг-бордів" з вітаннями президента України народу (а ці "новорічні привіти" можна зустріти навіть у віддалених гірських населених пунктах), кілька мільйонів гривень можна сміливо "списати" на лікування та відпочинок у "Бюлерхьое", то навіть приблизний підрахунок показує, що вже за кілька місяців найвища посадова особа держави має опинитися без бюджетного фінансування", – наголошує Томенко.

"Цікаво й те, що спроби знайти у головному фінансовому документі країни відповідний рядок щораз породжують масу запитань".

"Так, чи слід вважати відпочинок Кучми у Німеччині "візитом за кордон" (є такий окремий рядок бюджету – 5,9 млн. гривень) чи, може, він фінансується за рядком "обслуговування діяльності президента України" (38,9 млн. гривень)?" – запитує Томенко.

"Чи передбачає бюджет ту обставину, що в закордонних поїздках президента мають супроводжувати також його друзі та близькі з родинами? І головне: як багато подібних поїздок здатен витримати бюджет президента України?" – запитується в коментарі.

Томенко відзначає, що незважаючи на те, що він вже неодноразово звертав увагу на неадекватність витрат на забезпечення діяльності президента, досі ніхто не поінформував ані його, ані громадськість, скільки коштувало привітання Кучми з 8 березня 2003 року, друк його книжки "Україна – не Росія", проведення масової агітаційної кампанії на підтримку політичної реформи та багато іншого.

"Одне зрозуміло чітко: якщо Кучма і надалі "діятиме" так активно, то у другому півріччі, якраз під час президентської виборчої кампанії, він залишиться без державних грошей. І тут виникає ще більш жорстке запитання: хто у такому разі буде його спонсорувати?" – відзначає Томенко.

Читайте також:

Не шукайте Кучму в Баден-Бадені. Він в гостях у Бакая


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування