Кучма готовий за круглим столом відмовитися від ідеї Медведчука-Симоненка?

Неділя, 1 лютого 2004, 21:22
Президент Леонід Кучма не виключає круглого столу з опозицією щодо політреформи.

Відповідаючи на питання програми "Епіцентр", чи можливий круглий стіл між владою і опозицією за участю Кучми, він сказав: "У нас в країні все можливе".

"Якщо і є якась криза, то вона в парламенті. І вирішувати її треба в парламенті. Якщо я можу якось допомогти в досягненні компромісу – я готовий", - додав він.

"Я ніколи не відмовлявся від досягнення компромісу. Скажіть тільки, коли і як", - сказав Кучма і застеріг: "Але так, щоб ті, хто зараз вимагають допомоги, не звинуватили мене у втручанні в роботу парламенту".

"Компроміс з опозицією потрібний. Це невід'ємна частина цивілізованого політичного процесу, нормальної парламентської діяльності. Тож вона має брати участь і у Конституційній реформі", - сказав він.

За словами Кучми, парламентський конфлікт розгорівся "навколо не найголовніших питань". "Основні положення реформи, в тому числі викладені в проекті 4105, підтримують практично всі парламентські сили".

"Тож залишається домовитися щодо процедури обрання президента. Моя позиція відомо. У моєму законопроекті передбачалося всенародне обрання глави держави. Тому за наявності бажання домовитися цілком реально", - сказав Кучма.

"Але складається враження, що керівники опозиції вважають: якщо їхня партія не при владі, то це не партія, а ансамбль пісні і пляски", - виступив він із критикою опозиції.

"Опозиція діє за принципом: чим гірше – тим краще, і дискредитує не тільки себе, але і державу. А все тому, що опозиція не може зрозуміти простої істини: опозиція – це меншість, яка не може диктувати свої рішення більшості", - додав він.

Кучма навів логіку опозиції, яка блокує політреформу: "Навіщо їм демократизація, рух у Європу, якщо всім буде заправляти їхній президент?"

Як відомо, у попередньо схваленому законопроекті змін до Конституції 4105, відомому як проект Медведчука-Симоненка, передбачено обрання президента Верховною Радою з 2006 року. Це головна норма, яку критикує опозиція.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News