Вітренко теж стверджує, що не одержувала нафти від Саддама

Понеділок, 2 лютого 2004, 12:32
Лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталя Вітренко категорично відкидає припущення про те, що ПСПУ могла фінансуватися режимом Саддама Хусейна.

"Абсолютно ні з якої країни абсолютно ніяких грошових вливань наша партія не одержувала – от усе, що я можу сказати з цього приводу, а домисли – чи мало хто що може придумати", – заявила Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Коментуючи також активну позицію ПСПУ по підтримці Хусейна, а також кількаразові поїздки керівництва ПСПУ в Ірак, Вітренко заявила: "І їздила, і захищала, і буду захищати Саддама Хусейна, але я їздила й у Сирію, і на Кубу, і в інші країни, і тільки примітивні люди можуть зв'язувати мою позицію як захисника справедливості у світі з подачками, що хтось мені повинен платити".

Вітренко також заявила, що ПСПУ має намір звернутися в суд із приводу інформації, що з'явилася у деяких українських ЗМІ про можливу фінансову підтримку партії з боку Іраку.

"Я знаю, що ця інформація пролунала на каналі "1+1", і ми готуємо позов у суд, тому що це тиражування помилкової й недостовірної інформації, що ганьбить нашу честь і достоїнство", - сказала вона.

Вітренко також упевнена, що згадування в публікації АВС NEWS української соціалістичної партії стосується саме Соціалістичної партії України. "Цей виклад в іракському стилі", - відзначила вона.

"Коли ми побачили в Багдаді в 2002 році на святкуванні дня народження Саддама Хусейна, а потім на Багдадській конференції представників Соцпартії, то ми були здивовані, тому що саме в той період саме Соцпартія в Україні розкрутила скандал навколо "Кольчуг", і саме Мороз разом з Тимошенко цей скандал ініціювали з трибуни парламенту - проти Іраку, проти інтересів України, але в інтересах США", - заявила лідер ПСПУ.

І раптом ми бачимо - Мусієнко (Іван Мусієнко, член СПУ) є присутнім у Багдаді на міжнародній конференції. Тепер у мене немає ніяких сумнівів - вони грали в подвійну гру: Багдаду вони говорили, що вони будуть захищати інтереси Іраку, і, напевно, за це одержували подарунки, а в Україні вони виконували роль захисників інтересів США, і прогиналися перед американцями", - заявила Вітренко.

Вона також повідомила, що перебуває в Москві і готується взяти участь у роботі Всесвітнього російського народного собору, де вона має намір виступити з доповіддю.

Як повідомлялося, серед нібито причетних до підтримки режиму Саддама Хусейна в Іраку українських громадських організацій західні ЗМІ називають ряд центристських і лівих партій.

Партія Соціал-демократичний союз "також заявляє, що не одержувала подарунків від іракського президента Саддама Хусейна у вигляді нафти.

Про це заявив глава партії Сергій Пересунько, коментуючи інформацію, розповсюджену в ЗМІ про те, що уряд Хусейна фінансував деякі центристські й ліві партії в Україні в обмін на підтримку іракського режиму.

За словами Пересунька, "Хусейн не міг дарувати нафту, тому що він нею не розпоряджався". Лідер СДС нагадав, що продаж іракської нафти "мав місце в рамках програми ООН "нафта в обмін на продовольство".

"Кожен барель нафти продавався в Іраку з дозволу комісії з нафти 661 Комітету ООН. Ті структури, що вигравали право продавати нафту або іншу продукцію, реєструвалися в ООН", - підкреслив Пересунько. Він також додав, що "якби Саддам спробував продавати нафту неофіційно, то це відразу було б відомо ООН".

Раніше лідер компартії України Петро Симоненко спростував можливість фінансування його партії з боку режиму Хусейна. З подібним спростуванням виступив член парламентської фракції Соцпартії України Йосип Вінський, який спростував інформацію про фінансування СПУ з боку іракського режиму.

Як заявив українській службі "Німецької хвилі" директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександр Сушко, скандал навколо можливого співробітництва деяких українських партій з режимом Саддама Хусейна не стане вирішальним фактором у розподілі іракських контрактів.

"Нинішній скандал значно поступається за масштабом скандалові навколо "Кольчуг". По-перше, він стосується не тільки українських організацій, а різних країн. По-друге, у списку премійованих режимом Хусейна фігурують тільки опозиційні партії, і держава не може нести відповідальність за їхні дії в минулому", - сказав експерт.

Читайте також:

Українські партії, Нафтогаз і Южмаш співпрацювали з Хусейном?

Симоненко стверджує, що не брав нафти в Саддама

"Нафтогаз України" відхрещується від Хусейна

СПУ заперечує, що одержувала нафту від Хусейна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...