Кучма невдоволений МЗС, яке не вміє працювати з підданими Буша

Вівторок, 3 лютого 2004, 15:12
Президент України Леонід Кучма провів робочу зустріч із міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

Як повідомляє прес-служба президента, під час розмови міністр закордонних справ поінформував Кучму про зміст переговорів, проведених ним із міністром закордонних справ Ірану Сейєдом Кемалем Харразі.

Леонід Кучма підкреслив, що для України є дуже важливою активна політична взаємодія з Іраном. "Наші миротворчі війська знаходяться на кордоні з Іраном, і підтримка політична, навіть моральна, із боку такої країни як Іран для нас дуже важлива", – сказав він.

Під час зустрічі було також обговорено питання участі України в післявоєнному відновленні Іраку та функціонування українського миротворчого контингенту в цій країні.

Костянтин Грищенко наголосив на доцільності відкриття найближчим часом Посольства України в Іраку із дотриманням посилених заходів безпеки для українських дипломатів, які працюватимуть у цій країні.

"Уже є і кандидат на посла, при чому досвідчена людина. Але що цікаво, на середньому рівні у нас є співробітники, яких запрошують працювати в Нью-Йорк, а вони кажуть: "Ні, я хочу працювати саме в Іраку".

"Також ми підготували низку питань на ваш розгляд щодо забезпечення безпеки – звичайно, це основне, і з тим, щоб вони могли ефективно працювати. Зараз відбуватиметься ротація нашого контингенту, і у цей час можна було б посилити нашу присутність із точки зору реальної взаємодії з тими, хто буде уже справжньою іракською владою незабаром", - сказав міністр.

Президент України доручив МЗС посилити роботу щодо активізації участі українських компаній у післявоєнній відбудові Іраку.

"Поки що нас, як то кажуть, не видно там. А 40 мільярдів доларів уже виділено Сполученими Штатами Америки. Коли розпочинали, то ми були серед активних претендентів на участь у поновленні народного господарства Іраку. І ми тут повинні більш активну позицію займати – Міністерство закордонних справ, уряд, міністерства наші і відомства", - сказав Кучма.

"Якщо хтось думає, що прийдуть фірми американські – головні підрядники – і запропонують: "українці, давайте, ідіть, працюйте", вони помиляються. Нам треба бути активнішими. Бо, наскільки я знаю, там практично зруйнована інфраструктура з видобутку нафти й газу, треба розпочинати з прокладки труб, усіляких систем. А у цьому ми можемо бути корисними”, - зазначив Кучма.

Міністр закордонних справ зауважив, що саме на вирішення цих завдань і буде зосереджена робота посольства.

Кучма також наголосив, що питання взаємодії України й Польщі в рамках миротворчого контингенту та післявоєнному відновленні Іраку планує обговорити під час зустрічі з Олександром Кваснєвським, яка відбудеться в Польщі 12 лютого цього року. Глава держави й міністр закордонних справ обговорили питання підготовки до цього візиту.

Костянтин Грищенко також поінформував Леоніда Кучму про стан обговорення плану дій "Україна – ЄС", відзначивши зрушення у вирішенні низки питань у рамках діалогу нашої країни з Європейським Союзом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News