Американці допоможуть спрямувати "Одеса-Броди" до Європи

Вівторок, 3 лютого 2004, 17:42
Американська компанія Chevron запропонувала Україні транспортування нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" в прямому напрямку вже цього року.

Як повідомив міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов під час інтернет-конференції у вівторок, ця пропозиція є в зверненні до українського уряду, яке вручив представник Chevron віце-прем'єр-міністру Андрію Клюєву під час його нещодавнього візиту у Вашингтон, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Раніше повідомлялося, що питання про напрямок використання нафтопроводу "Одеса-Броди" уряд України розгляне в середу, 4 лютого.

Віце-прем'єр України Клюєв 30 січня 2004 року у Вашингтоні в ході консультацій з питань Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) інформував США про намір України експлуатувати нафтопровід "Одеса-Броди" для транспортування каспійської нафти в Європу і законодавчо забезпечити його комерціалізацію шляхом прийняття закону про концесії.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні кілька місяців триває полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР виявила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals як товарний кредит на три роки для заповнення "Одеса-Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...