ТНК має намір і далі просувати ідею реверсу "Одеса - Броди"

Середа, 4 лютого 2004, 17:34
ТНК-ВР продовжить переконувати Україну в доцільності реверсу нафтопроводу "Одеса – Броди", зокрема, у рамках робочої групи, що повинна бути створена за рішенням уряду від 4 лютого.

Про це повідомив президент Торгового дому "ТНК-Україна" Олександр Городецький журналістам у середу, коментуючи рішення Кабінету міністрів України про пряме використання нафтопроводу.

"Можливо, робоча група уважніше поставиться до нашої пропозиції", - сказав Городецький, підкресливши, що компанія, як і раніше, упевнена, що в короткостроковій перспективі реверс є найбільш доцільним варіантом використання нафтопроводу.

При цьому Городецький відзначив, що ТНК-ВР згодна з американським експертом – Energy Solutions LLC, яка вважає за доцільне в короткостроковій перспективі (терміном на 3 роки) тимчасовий реверс, а в довгостроковій (не раніше, ніж через 5-10 років, коли буде добудоване продовження нафтопроводу до польського Плоцька) – транспортування каспійської нафти в Європу.

В зв'язку з цим Городецький вітав прагнення України рухатися у бік створення законодавчого поля для передачі нафтопроводу в концесію, однак відзначив, що якщо відповідний законопроект буде прийнятий, як мінімум рік піде на створення умов для набуття ним чинності.

"Йдучи цим шляхом, Україна зіштовхнеться з багатьма новими для держави і потенційного концесіонера проблемами і технічного, і організаційного характеру", - сказав Городецький.

На його думку, нафтопровід став заручником політичних устремлінь різних сил, а не економічно обґрунтованих бізнес-рішень.

"Концесія, рано чи пізно буде, оскільки країна розвивається й йде в цивілізований світ.... але цей час, і за цей час ще $90 млн. втратиться", - сказав Городецький, висловивши сумнів у реальності постачань каспійської нафти найближчим часом.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України в середу, 4 лютого, прийняв рішення про використання нафтопроводу "Одеса – Броди" в прямому напрямку. У рамках цього рішення уряд створить робочу групу, що буде вирішувати з власниками нафти питання спільного використання нафтопроводу.

При цьому уряд підтримує законопроект про передачу в концесію нафтопроводу "Одеса – Броди" і морського нафтотерміналу "Південний".

Як повідомив журналістам міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов, вже в нинішньому році очікується транспортування нафтопроводом 4-5-млн. тонн каспійської нафти.

В Україні більше півроку тривала полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР висловлювала готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на три роки для заповнення "Одеса – Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти в рік для прокачування. Американська компанія Chevron запропонувала транспортування нафти у прямому напрямку вже в нинішньому році.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса – Броди" здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік із резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік із збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

КАБМІН ПРИЙНЯВ РІШЕННЯ ПРО ПРЯМЕ ВИКОРИСТАННЯ "ОДЕСА-БРОДИ". ОДНОГОЛОСНО


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News