Литвин написав два однакових листи подяки Раді Європи

Четвер, 5 лютого 2004, 15:40
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у четвер звернувся з листами до президента ПАРЄ Петера Шідера та генсека Ради Європи Вальтера Швіммера.

Литвин повідомив Шідеру, що із законопроекту № 4105 вилучено положення щодо зміни способу обрання президента України та обмеження строків, на які обираються судді Верховною Радою.

"Таким чином, збережено існуючий в Конституції України 1996 року порядок, згідно з яким у 2004 році відбудуться всенародні вибори нового президента України, а судді і надалі обиратимуться безстроково".

У листі також сказано, що "3 лютого 2004, на вимогу 186 народних депутатів, відповідно до частини другої статті 83 Конституції України, відбулася позачергова сесія Верховної Ради України четвертого скликання, на якій було розглянуто найбільш гострі питання конституційної реформи".

"В результаті голосування, яке відбулося за допомогою системи "Рада", конституційною більшістю (304 голоси "за") внесено доповнення до прийнятої 24 грудня 2003 року постанови Верховної Ради України "Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України (реєстр. № 4105)".

"Що ж стосується рекомендацій Венеціанської комісії про вилучення із законопроекту № 4105 положення щодо імперативного мандату, а також забезпечення відповідності ролі і функцій прокуратури до європейських стандартів, то ці питання стануть предметом подальшого розгляду у сесійній залі після повернення законопроекту із Конституційного суду України", - зазначив Литвин.

Литвин також поінформував Шідера, що президентом України вже внесено до парламенту пропозиції щодо кандидатур на вакантні посади у Центральній виборчій комісії, які будуть розглянуті найближчим часом.

"Я щиро вдячний Парламентській асамблеї Ради Європи за її готовність сприяти ефективному діалогові між політичними силами, представленими у Верховній Раді України", - говорить Литвин.

Україна, зазначає Литвин, "наполегливо розбудовує демократичну систему правління, беручи за взірець усталені віками Європейські стандарти". "Небайдуже відношення "старої Європи" до проблем становлення нашої молодої демократії розцінюю як щире бажання допомогти Україні швидше пройти свій шлях до сучасної Європи", - підкреслює Литвин.

У листі Литвина до генсека Ради Європи Вальтера Швіммера спікер висловлює вдячність за зустріч з парламентською делегацією нашої держави на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Мартинюком під час січневої частини сесії ПАРЄ.

"Мене було детально поінформовано про відвертий і конструктивний характер бесіди, що відбулася, а також про Вашу неупереджену позицію щодо ситуації в Україні", - зазначає Литвин.

В іншому текст листа Швіммеру мало відрізняється від тексту листа Шідеру.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News