Цюріхська газета розгадала наміри "хитрого" Кучми

П'ятниця, 6 лютого 2004, 10:33
Вилучення з проекту змін до Конституції норми обрання президента у Верховній Раді є "добре прорахованою поступкою хитрого Кучми, якому вдалося досягти двох успіхів".

Такого висновку доходить швейцарська газета "Нойє Цюрхер Цайтунг".

"Оскільки парламент удруге проголосував за його пропозицію, то решта складових конституційної реформи, як то перенесення частини президентських повноважень уряду, здаються ще більш легітимними", - пише "Нойє Цюрхер Цайтунг".

"Опозиція, яку об'єднує лише протистояння Кучмі, знову виглядає розколотою й ослабленою. Глава ж держави, очевидно, зрозумів, наскільки непросто буде просунути зміни проти волі опозиції та західних європейців, а тому вирішив позбутися баласту [виборів президента у парламенті], аби врятувати важливіше".

"Той факт, що соціалісти на чолі з Олександром Морозом, які вважали себе до останнього часу частиною опозиції, проголосували за таку зміну в президентському проекті конституційної реформи, обурило решту опозиціонерів. Вони повністю відхиляють законопроект про зміни до Конституції та вважають проведене за нього голосування 24 грудня нелегітимним", - пише газета.

"Нойє Цюрхер Цайтунг" зазначає, що "залишається питання, чи зможе Кучма проштовхнути решту конституційних змін, як заплановано, ще до президентських виборів у жовтні".

"Якщо йому це вдасться, то наступний президент хоча й обиратиметься народом, але матиме набагато меншу владу, ніж донині. Це ж лише на руку Кучмі, який має рахуватися з тим, що його змінить на посаді президента один із популярних противників – багато хто робить ставку на Ющенка".

"Нойє Цюрхер Цайтунг" пише, що Кучма "почав тактичний відступ" після потужних протестів української опозиції та Ради Європи.

А про пошуки наступника Леоніда Кучми на посаді президента України пише німецька газета "Зюддойче Цайтунг". Стаття у виданні має назву "Кучма відмовляється від третього терміну", а в підзаголовку зазначається, що "український президент говорить про прем'єра Януковича як про свого наступника".

Водночас "Зюддойче Цайтунг" зазначає, що "якщо звернути увагу на опитування громадської думки, то найкращі перспективи має колишній прем'єр Віктор Ющенко".

"У випадку своєї перемоги він обіцяє спрямувати курс країни на Захід і почати рішучу боротьбу з корупцією. Крім цього, Ющенко обіцяє гарантувати в Україні свободу преси. За правління Кучми українське телебачення стало переважно уніфікованим, і влада все одно намагається чинити тиск на нього. Контрольовані адміністрацією президента телевізійні канали вже здавна різко атакують опозиціонера Ющенка", - пише "Зюддойче Цайтунг".

Як відомо, у лютому мають відбутися переговори президента Кучми з канцлером Німеччини Герхардом Шредером, на яких також підійматиметься питання внесення змін до Конституції України.

Читайте також:

"На жаль", 20 лютого Шредер поговорить з Кучмою про політреформу


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...